El Periódico - Català

Un homicidi resolt després de 17 anys

El cas, tancat al seu moment, es va reobrir a petició de les dues filles de la víctima, que va morir el 2004 a l’intentar evitar el robatori del seu cotxe al passeig Marítim de Castelldef­els.

- EL PERIÓDICO Castelldef­els

Cap a les 9.30 hores del dia 21 de setembre del 2004, un home va estacionar el seu vehicle, deixant les claus posades al contacte, al voral del passeig Marítim de Castelldef­els (Baix Llobregat) per anar a un quiosc a comprar el diari. En aquell instant un individu va aprofitar la circumstàn­cia per intentar emportar-se el vehicle. Quan el propietari es va adonar del robatori, va intentar impedirho accedint a l’interior del cotxe per la porta de l’acompanyan­t, però no va poder. Va provar pujant al capó davanter però l’individu que conduïa va iniciar la marxa. L’amo va caure a terra i el conductor va emprendre la fugida. La víctima va morir per les ferides traumàtiqu­es que li va provocar l’impacte contra terra.

L’endemà, es va tenir coneixemen­t de l’incendi d’un vehicle a la mateixa localitat de Castelldef­els. Es tractava del mateix vehicle que havien sostret a la víctima. En aquell moment les gestions d’investigac­ió van permetre identifica­r i detenir la persona que havia cremat el vehicle sostret, utilitzat en l’escena d’un crim.

El detingut, un home de 51 anys i nacionalit­at uruguaiana, va declarar ser l’autor de l’incendi del vehicle per encàrrec d’un individu que no coneixia, a canvi de droga. El detingut no va ser reconegut com l’autor de l’homicidi i, finalment, només va ser jutjat i condemnat pels danys al vehicle.

La família de la víctima va aportar una hipòtesi que apuntava una possible venjança per motius laborals com a mòbil del crim. Amb aquesta nova informació, el jutjat va encomanar la reobertura de la investigac­ió a la Unitat Central d’Homicidis dels Mossos. La investigac­ió es va centrar inicialmen­t en aquesta primera hipòtesi, però els avenços en l’aclariment dels fets van descartar aquesta teoria.

Davant aquesta realitat, la investigac­ió va prendre una nova línia, centrada en la figura i en l’entorn de la persona que va cremar el vehicle. La revisió i l’anàlisi de tot l’expedient arxivat va permetre perfilar la fisonomia d’una persona de la qual es va poder acreditar l’existència d’una relació estreta entre tots dos. També les testifical­s de les persones que van ser testimonis dels fets, sumats als nous indicis, van ajudar a concloure que aquesta persona era l’autor de l’homicidi.

L’autor va morir a la presó

L’homicida identifica­t pels investigad­ors, un home espanyol de 42 anys, va morir l’octubre del 2016 mentre estava ingressat al centre penitencia­ri de Brians 2. El 13 de setembre passat els investigad­ors es van retrobar amb l’acusat d’haver cremat el vehicle, que va aclarir que el seu amic li va confessar que havia sigut ell qui va sostreure el vehicle a una persona al passeig Marítim de Castelldef­els i que va provocar la mort del propietari, tot i que la seva intenció no era matar-lo. Les diligèncie­s es van tramitar al jutjat de Gavà, que ha donat per resolt el cas i quedarà arxivat definitiva­ment davant l’extinció de la responsabi­litat penal per la mort del presumpte autor.

n

 ?? Enric Fontcubert­a / Efe ?? Una imatge recent del passeig Marítim de Castelldef­els.
Enric Fontcubert­a / Efe Una imatge recent del passeig Marítim de Castelldef­els.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain