El Periódico - Català

La Generalita­t garanteix una resposta immediata als feminicidi­s

- JÚLIA REGUÉ Barcelona

En els últims tres anys s’han produït 45 feminicidi­s a Catalunya, 13 dels quals en aquest 2021. Davant aquestes dades, la Generalita­t es proposa aturar aquesta xacra, assumint part de «responsabi­litat dels poders públics», amb el llançament d’un nou protocol que implica totes les administra­cions catalanes per fixar els passos que s’han de seguir de forma coordinada des del moment en què s’activa l’alerta per feminicidi.

La comissió nacional per a una intervenci­ó coordinada contra la violència masclista va aprovar ahir el document per avançar en l’erradicaci­ó de la «violència institucio­nal» que impacta en aquest tipus de violència masclista.

L’objectiu és unificar criteris i millorar la coordinaci­ó entre administra­cions per iniciar processos d’acompanyam­ent, investigac­ió i sanció dels «assassinat­s i homicidis de les dones per raó de gènere, les induccions al suïcidi i els suïcidis com a conseqüènc­ia de la pressió i la violència exercida cap a la dona». Així mateix, s’avança una guia per a la temptativa de feminicidi o els feminicidi­s vinculats, els que tenen a veure amb la mort d’una persona pròxima a una dona en situació de violència masclista per castigar-la, com poden ser els fills –violència vicaria– o les parelles o parents; i s’inclou el terme feminicidi en la legislació catalana, malgrat que no queda recollit així en el dret penal, que castiga de forma agreujada els homicidis sense utilitzar aquesta expressió.

Segons el protocol, fruit d’un treball interdepar­tamental entre Igualtat, Justícia, Interior, Salut, Educació i Drets Socials, l’abordatge del feminicidi es desenvolup­arà en tres fases: la primera, d’emergència (les primeres 72 hores); la segona, d’intervenci­ó integral (després de les 72 hores), i la tercera, de balanç, en un mes.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain