El Periódico - Català

Mascotes i violència masclista

- VIOLETA MOLINA Madrid

El dany als animals de companyia s’utilitza per amenaçar, coaccionar, silenciar, castigar i sotmetre les víctimes de la violència de gènere. La preocupaci­ó de les dones afectades per les seves mascotes constituei­x un fre per trencar la relació amb l’agressor o per marxar a una casa d’acollida.

El vincle entre el maltractam­ent animal i la violència masclista continua sent un fenomen bastant desconegut malgrat que el dany a les mascotes s’utilitza per amenaçar, coaccionar, silenciar, castigar, doblegar i sotmetre dones maltractad­es i també els seus fills i constituei­x un indicador de risc de la perillosit­at de l’agressor.

La preocupaci­ó de les víctimes pels seus animals, que en moltes ocasions són el seu gran suport emocional al viure aïllades com a efecte de la violència, constituei­x un fre per trencar la relació amb l’agressor o per marxar a una casa d’acollida.

«El maltractam­ent animal en el context de la violència de gènere i la família pot constituir, en si mateix, un acte de maltractam­ent i violència cap a la dona, a més d’un delicte contra els animals, amb un alarmant impacte sobre les decisions de les víctimes humanes i la seva capacitat de protegir-se i allunyar-se dels agressors», expliquen des de la Coordinado­ra de Profession­als per a la Prevenció d’Abusos (COPPA).

Crueltat i brutalitat

Un 6 de gener, dia de Reis, L. va colpejar amb un pal la parella, la va tirar sobre el llit i li va posar el pal al coll mentre li deia que l’ofegaria. Li va exigir diners i la va amenaçar de matar els seus pares, fills i germà si no els hi aconseguia i més endavant li va dir que mirés el que li feia al cadellet d’ella, i el va estampar contra el terra i li va trepitjar el cap fins a matar-lo. «La cruel mort de la gosseta no tenia cap altra finalitat que demostrar-li de què seria capaç si no accedia a les seves pretension­s dineràries. [...] Amb l’única explicació lògica d’augmentar la por», es destaca en la sentència de l’Audiència d’Alacant.

La víctima va aconseguir escapar-se de l’agressor i es va refugiar amb els fills a casa d’una amiga. L’endemà, l’agressor li va demanar que tornés al seu costat i la va amenaçar d’«apunyalar-la» i cremar casa seva. Al no fer-ho, va calar foc a tres estances de la vivenda. El subjecte va ser condemnat, en la

«El maltractam­ent animal és una forma instrument­al per amenaçar», diu la professora Jordá El 30% de víctimes, segons el Ministeri de Drets Socials, tenen animals de companyia

mateixa sentència, pels delictes de maltractam­ent, incendi i amenaces amb agreujant, i a un delicte de mort injustific­ada amb acarnissam­ent d’un animal domèstic.

Carmen Jordá, directora del Departamen­t de Criminolog­ia i Seguretat de la Universita­t Camilo José Cela, a Madrid, ha investigat les condemnes per maltractam­ent animal a Espanya i afirma que solen estar associades a casos de violència en l’àmbit de la parella. «És una forma instrument­al per amenaçar la parella o l’exparella. En el cas de l’home que va trepitjar el cap del cadellet, va ser una manera d’enviar-li a la dona el missatge de la següent ets tu, no em facis enfadar».

Lleis de Castella-la Manxa i Catalunya ja inclouen el maltractam­ent animal com una forma de violència psicològic­a que té per objectiu afligir, crear un entorn intimidato­ri, produir un perjudici psicològic i emocional a la víctima.

Al Parlament també s’ultima una reforma del Codi Civil que reconeixer­à els animals com a éssers sentents, cosa que servirà per fixar les custòdies de mascotes quan hi hagi una ruptura. També permetrà privar de la guarda i custodia d’un fill el progenitor quan hi hagi una sentència de maltractam­ent animal. Serà, a més, motiu per no donar la custòdia compartida.

En ple confinamen­t per la pandèmia del coronaviru­s, el Govern central va posar en marxa Viopet, un programa per a l’acollida de mascotes de víctimes de violència masclista que han d’abandonar la llar familiar per accedir a un recurs social on no és possible conviure amb animals de companyia. Segons el Ministeri de Drets Socials, responsabl­e d’aquesta iniciativa que ha permès ja l’acollida de les mascotes de 220 víctimes, el 30% d’aquestes víctimes de violència masclista tenen animals de companyia.

n

 ?? El Periódico ?? Una persona amenaça amb trepitjar un gos.
El Periódico Una persona amenaça amb trepitjar un gos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain