El Periódico - Català

El moviment antidesnon­aments denuncia 360 sancions

Les diverses PAH i el Sindicat de Llogateres parlen de «repressió» i exigeixen la retirada de les multes, que sumen més de 200.000 euros.

- EL PERIÓDICO Barcelona

Desenes de persones d’entitats i col·lectius que defensen el dret a la vivenda van exposar ahir davant el Departamen­t d’Interior de la Generalita­t la «situació de repressió» que, segons denuncien, està patint el moviment. L’advocada Eva Pous, d’Alerta Solidària, va mostrar les xifres d’aquesta «repressió». En total, han documentat 364 multes, 351 de les quals en relació amb desnonamen­ts, des del març del 2019 fins a l’octubre del 2021, per un valor total de 206.141 euros. Totes imposades per Interior i basades en la coneguda com a llei mordassa (llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana), concretame­nt en els articles 36.4 (obstrucció), 36.6 (desobedièn­cia) i 37.4 (falta de respecte).

Enric Aragonès, portaveu del Sindicat de Llogateres, va interpel·lar directamen­t el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i el conseller Joan Ignasi Elena. Els col·lectius exigeixen «la retirada immediata de totes les multes, el compromís de no utilitzar la llei mordassa per multar persones que defensen la vivenda i que la Brimo dels Mossos no participi en l’execució dels desnonamen­ts». «Els dos partits del govern diuen defensar la derogació de la llei mordassa, a la qual el 2014 ERC i CiU van presentar recursos d’inconstitu­cionalitat, però la continuen utilitzant contra el moviment per la vivenda», van remarcar els convocants.

Finalment, Lídia Soler, membre de la PAHC Bages, va demanar a tot el moviment per la vivenda que continuï «posant el cos en cada desnonamen­t, davant la inacció dels governs i unes polítiques de vivenda absents». «La repressió no aturarà el moviment», va concloure.

Nova protesta

Des de la PAH denuncien també que Junts per Catalunya «vol retallar la nova llei antidesnon­aments». Al juny, el grup promotor de la llei 24/2015 va presentar i va registrar, amb el suport d’una àmplia majoria parlamentà­ria (ERC, Junts, En Comú Podem i CUP), la que havia de ser la nova llei antidesnon­aments, que havia de restituir els articles suspesos pel Tribunal Constituci­onal.

El passat 20 de setembre va finalitzar la ronda de compareixe­nces en el Parlament per fer aportacion­s al text registrat l’objectiu del qual és acabar amb milers de desnonamen­ts (el 31 d’octubre finalitza la moratòria estatal). Durant les gairebé dues setmanes d’aquesta fase han comparegut al Parlament una àmplia representa­ció de diferents actors: entitats socials, organismes o representa­nts públics, experts, col·legis profession­als, associacio­ns i representa­nts de la propietat, en què han aportat cada una la seva visió sobre la llei, que ara està en fase d’esmenes. «Malgrat el seu compromís inicial, Junts ha presentat importants esmenes, algunes de tan fonamental­s com compensar econòmicam­ent els desnonador­s o canviar de nou la definició de gran propietari a 15 vivendes en comptes de 10, fent d’aquesta manera un pas enrere i deixant fora alguns casos de famílies vulnerable­s que van haver d’ocupar, posicionan­t-se al costat dels que desnonen», denuncien des de la PAH, que convoquen una concentrac­ió per avui a les 18.30 hores a Arc de Triomf.

Els activistes han sigut multats per desobedièn­cia, falta de respecte i obstrucció

 ?? ACN ?? Representa­nts dels col·lectius contra els desnonamen­ts, ahir a Barcelona.
ACN Representa­nts dels col·lectius contra els desnonamen­ts, ahir a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain