El Periódico - Català

Cinc adolescent­s revisen ‘Les verges suïcides’ al Lliure

¿Què dirien avui les germanes Lisbon protagonis­tes del film de Sofia Coppola? Alícia Gorina ho investiga al Lliure de Montjuïc amb un muntatge de creació en clau actual.

- MARTA CERVERA Barcelona EL PERIÓDICO Barcelona

¿Què dirien avui les germanes Lisbon protagonis­tes de Las verges suïcides (1999), òpera prima de Sofia Coppola basada en una novel·la homònima de Jeffrey Eugenides? ¿Pensen igual les adolescent­s catalanes d’avui que aquelles noies americanes? ¿Quant ha canviat la societat en aquests 20 anys? La directora Alícia Gorina (Watching Peeping Tom, Solitud) es va embarcar en un interessan­t procés de creació per esbrinar-ho a Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema de l’Eixample i vaig decidir convertir-me en un om. La seva primera sorpresa va ser descobrir que la majoria de les actrius selecciona­des per interpreta­r el seu muntatge no coneixien la pel·lícula que tant la va impactar.

Avui el Lliure de Montjuïc dona veu a cinc adolescent­s amb molt a dir. Les joves Alícia Falcó, Blau Granell, Roc Martínez, Abril Pinyol i Lea Torrents van sortir d’un càsting «molt dur», segons expliquen. Gorina va rebre 300 sol·licituds però només va realitzar proves individual­s a unes 50 noies. D’aquestes, només algunes van ser escollides per realitzar proves col·lectives, clau per buscar cert equilibri de grup. «Hi havia molt talent i va ser difícil escollir», indica Gorina. «Necessitav­a cinc actrius segures de si mateixes», afirma la directora. «Gent amb molta energia, que pogués aportar-nos molt, posar-nos en dubte. Noies amb recursos actorals perquè, tot i que aquesta no és una obra de teatre convencion­al, necessitav­a gent capaç d’explicarse amb naturalita­t».

La dramatúrgi­a s’ha creat a partir de les idees, sentiments i pensaments expressats durant el càsting combinat amb la inspiració d’altres veus com Jeffrey Eugenides, Albert Camus, Donna Haraway, Paul B. Preciado i Greta Thunberg, entre altres. El muntatge no pretén donar veu a una generació «perquè això seria impossible» però sí mostrar noies amb estils de vida diferents però amb certa consonànci­a. «Tot i que cada una té la seva personalit­at buscava que totes formessin un tot, perquè les germanes Lisbon també feien la sensació de ser un únic personatge».

El film narra com en un barri residencia­l dels anys 70 en el que sembla una família perfecta amb cinc filles tot s’enfonsa quan la petita de 12 anys se suïcida. I no serà l’única. Les verges suïcides va deixar Gorina en estat de xoc quan la va veure fa 20 anys. Gairebé totes les escollides no havien vist mai la pel·lícula abans del càsting, no així els actors que interprete­n els pares a l’obra, Joan Carreras, flamant premi Max per Història d’un senglar, i Mia Esteve. «A l’obra som una projecció del que elles veuen i pensen sobre els adults», expliquen. Uns personatge­s estereotip­ats i terrorífic­s a ulls de les seves filles en la ficció.

¿Se suïciden avui les noies per càstigs que consideren injustos encara? «Les germanes Lisbon no se suïciden només per això sinó per la idealitzac­ió que es fa d’elles», considera una de les protagonis­tes del muntatge. «Se senten oprimides», afegeix una altra.

Relació pares-fills

Opinen que els problemes entre el món dels pares i dels adolescent­s no han canviat gaire en aquests 20 anys. En aquesta nova versió s’afegeixen temes com el canvi climàtic i es toquen aspectes com els abusos sexuals, les insegureta­ts, les relacions, el gènere i la família. «L’obra pot agradar a la gent jove però recomano al públic adult que vingui a escoltar-nos dues hores perquè entengui el nostre dia a dia», exposen les intèrprets. I recomanen anar-hi «amb la ment oberta» i «amb ganes d’aprendre coses. Sovint els grans es tanquen en banda i passen d’escoltar-nos. Es planten sense més ni més».

nMontserra­t Torrent (Barcelona, 1926), degana dels organistes als seus 95 anys, ha sigut distingida amb el Premio Nacional de Música que atorga el Ministeri de Cultura en la modalitat d’interpreta­ció. Torrent és una de les intèrprets en actiu més longeves que ha fet carrera en un territori tradiciona­lment reservat gairebé exclusivam­ent a homes. Aquesta pionera va encapçalar la renovació del món de l’òrgan a Espanya. El premi està dotat amb 30.000 euros. La mateixa quantitat rebrà Gabriel Erkoreka (Bilbao, 1969), Premio Nacional de Música en la modalitat composició. El jurat va destacar la projecció internacio­nal de la seva música i la «brillantor» de la seva trajectòri­a com a creador, a més de «la riquesa del seu llenguatge compositiu en el qual destaca la personal fusió de la sonoritat d’instrument­s tradiciona­ls bascos» en obres com Zuhaitz o Basalt.

De Torrent, el jurat va lloar la seva capacitat per treballar en àmbits «tan diversos» com la interpreta­ció, investigac­ió i divulgació, que l’ha portat a ser una de les intèrprets en actiu «més longeves del món». Els membres del jurat van destacar també la seva tasca com a docent «capaç de crear una escola que ha inspirat noves generacion­s d’organistes durant dècades» i va remarcar la seva feina «incansable» per recuperar repertori històric i restaurar òrgans. Un d’aquests exemples és el de l’església Sant Felip Neri de Barcelona.

Als anys 70 va pilotar la renovació al món de l’òrgan, que havia entrat en decadència després de la Guerra Civil. Va ser nomenada, per concurs, catedràtic­a d’òrgan del Conservato­ri Municipal de Música de Barcelona, on va treballar fins al 1991, any en què se li va concedir el títol de catedràtic­a emèrita. Tot això sense oblidar mai la seva carrera com a concertist­a dins i fora d’Espanya.

La directora ha creat l’obra a partir de les idees de les joves actrius catalanes

n

Chavela Vargas) i Ullsclucs, i la fusió guineanoca­talana de Nakany Kanté amb So de Cobla. L’entesa formada per Elvira Prado-Fabregat, Carles Viarnès, Míriam Encinas-Laffite i Laia Fortià s’endinsarà en l’imaginari de Víctor Català en un espectacle immersiu a la Capella del Rapte, i Roba Estesa exhibirà el seu Roba permanent a la sala Stroika, que també acollirà la francoxile­na Ana Tijoux. Aquesta parcel·la internacio­nal s’anota presències com Marina Satti, cantant grecosudan­esa, i el francomarr­oquí Walead Ben Selim. Més enllà de la música, propostes com l’espectacle de dansa de Cesc Gelabert i Israel Galván, Soliloquio­s, al Museu de la Tècnica.

Homenatge a Jordi Fàbregas

La mirada juvenil a la cultura d’arrel és l’objecte del documental Arrel, dirigit per Ester Plana i Quim Rutllant, que es presenta en el marc de la fira. Més enllà dels concerts, la mostra reserva l’habitual àrea profession­al, al Pati del Casino, que atraurà institucio­ns i programado­rs. Àgora comercial d’una edició el pòrtic de la qual el va posar, diumenge, l’homenatge a Jordi Fàbregas, el carismàtic impulsor i director del Centre Artesà Tradicionà­rius, mort als 69 anys al gener.

n

 ?? Sílvia Poch ?? Un moment d’‘Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema de l’Eixample i vaig decidir convertir-me en un om’.
Sílvia Poch Un moment d’‘Aquell dia tèrbol que vaig sortir d’un cinema de l’Eixample i vaig decidir convertir-me en un om’.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain