El Periódico - Català

Fira Mediterràn­ia i la mirada jove a la cultura d’arrel

La mostra de Manresa afronta una 24a edició presencial al 100% posant el focus en l’actitud «desacomple­xada» dels nous creadors.

- JORDI BIANCIOTTO Barcelona

Manresa dissipa la boira pandèmica amb una 24a edició, des d’avui i fins diumenge, en què recupera el pols després del sotrac del 2020: un programa de 67 propostes, totes presencial­s, de les quals 43 correspone­n a estrenes. Xifres semblants a les de dos anys enrere, que realcen de nou la Fira Mediterràn­ia com a aparador de la cultura popular i les músiques d’arrel. Aquest any, amb la vista posada en els joves creadors i en la seva renovada mirada cap als materials d’origen tradiciona­l.

A aquesta actitud juvenil, «cada vegada més desacomple­xada i lliure, i amb menys prejudicis», es referia dies enrere el seu director artístic, Jordi Fosas, en la presentaci­ó de la fira, quan va destacar que «avui és cada vegada més habitual que artistes absolutame­nt contempora­nis prenguin com a material creatiu l’arrel i la cultura popular». Aquí se situa Trencadís, l’espectacle inaugural, avui al teatre Kursaal, a càrrec de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), amb peces compostes pel seu director, Dani López, i amb la veu convidada d’Anna Ferrer. L’obra fon el cançoner transmès per tradició oral al Pirineu, recollit per Artur Blasco, amb textos d’autors com Josep Pedrals, Enric Casasses o Juana Dolores.

En aquesta fira s’estrenaran propostes de creadors de l’escena catalana com el duo vocal

Tarta Relena, que destaparà el seu nou àlbum, Fiat lux, demà, divendres, al Kursaal. Aquest teatre acollirà també creadors com Mambo Project, Xavi Sarrià (ex-Obrint Pas) o Glòria Ribera. Al Teatre Conservato­ri, presentaci­ons de Celeste Alías (homenatjan­t

 ?? Elisenda Pons ?? El duo vocal Tarta Relena, que presentarà disc a Manresa.
Elisenda Pons El duo vocal Tarta Relena, que presentarà disc a Manresa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain