El Periódico - Català

Periple per tot el món

-

Després del seu pas per Suïssa a l’abandonar Munic, Lola Montez va començar un intens periple per tot el món: França, el Regne Unit, els Estats Units, Austràlia i de nou els Estats Units, on va morir el 1861 quan li faltava un mes per arribar als 40 anys. A partir d’aquell moment la seva llegenda, que ella mateixa havia alimentat, no va parar de créixer.

Barer i una renda anual de 10.000 guldens, cinc vegades el sou d’un professor universita­ri de l’època.

A la cort allò va provocar un escàndol. La reina Teresa no va voler aparèixer al costat del seu marit als actes públics ni als banquets. Aquella separació era simbòlica però era el màxim que gosava fer una consort aleshores. Els familiars també li van girar l’esquena, i la seva germanastr­a, casada amb el rei de Prússia, no va anar a visitar-la.

Malgrat tot això, cada tarda Lluís I anava a casa de Lola Montez. Però ella era una dona inquieta i fer d’amistançad­a no l’omplia. Va començar a relacionar-se amb els sectors polítics més liberals de Munic i es va convertir tant en el centre de totes les xafarderie­s de palau com de les conspiraci­ons. La gota que va fer vessar el vas va arribar quan Lluís I la va nomenar comtessa de Landsfeld.

A Baviera feia temps que hi havia mala maror. El rei era autoritari i mentre a Europa ja bufaven aires de llibertat i democràcia, ell seguia aferrat a l’absolutism­e. El cas Montez només va ser la guspira que ho va fer saltar tot pels aires. El febrer del 1848 hi va haver disturbis a la universita­t entre partidaris i detractors de la ballarina. Lluís I la va acabar expulsant de Baviera, però no va ser suficient per aturar les protestes. Davant del temor que la corona fos derrocada, va abdicar en favor del seu fill Maximilià II, que va promoure la redacció d’una constituci­ó.

Encara que Lola Montez confiava retrobar-se amb Lluís I a Suïssa, no la va seguir. Això sí, el rei va morir lluny de casa, a Niça, l’any 1868.

n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain