El Periódico - Català

«Ara els creadors poden arriscar en televisió»

El creador de sèries com ‘Channel Zero’ i ‘Nuevo sabor de cereza’ visita Sitges per recollir una merescuda Màquina del Temps i defensar la pel·lícula ‘Antlers: criatura oscura’, de la qual és guionista.

- JUAN MANUEL FREIRE Sitges

— ¿Com sorgeix la idea d’adaptar el seu relat propi The quiet boy a la pantalla amb Antlers: criatura oscura’?

— El relat en si mateix era personal. La meva mare és, com la protagonis­ta, professora de primària. Des dels 5 o 6 anys, vaig créixer en un entorn desfavorit econòmicam­ent, a prop d’on es creuen Maryland i Virgínia Occidental. Recordo que la mare tornava a casa carregant els problemes familiars dels alumnes. Volia ajudar-los, però no podia. Em va atraure la idea d’escriure sobre això des de la perspectiv­a sobrenatur­al. Després, la història es va quedar amb mi i vaig sentir la necessitat d’explorar-la més en profundita­t.

— ¿Va repassar altres aparicions en el cine del mite del Wendigo [criatura mitològica dels antics pobladors d’Amèrica del Nord]?

— Conec alguna d’aquestes pel·lícules, però el que em va inspirar va ser treballar amb aquesta figura a Hannibal. [El seu showrunner] Bryan Fuller estava fascinat amb aquesta mitologia i, de fet, se’n va apropiar per a la sèrie.

— Antlers és una pel·lícula, a més, sobre els terrors del trauma.

— El trauma és una experiènci­a terrorífic­a, de manera que el terror és un gènere ideal per explorar-lo. Scott Cooper [director d’Antlers: criatura oscura] va insistir, a més, en remarcar com aquesta classe d’experiènci­a uneix el personatge de Keri Russell i el seu alumne.

— ¿Quina diferència hi ha entre escriure terror per a cine i fer-ho per a televisió?

— A la televisió tens més marge per explorar l’evolució d’un personatge i les seves relacions a través del temps. No és que un mitjà sigui superior a l’altre en narrativa, però jo prefereixo la tele perquè, com a guionista i productor, m’agrada veure l’evolució de tot; des de la pàgina fins a la sala de muntatge.

— Segons em va explicar fa uns anys, la seva intenció al crear Channel Zero era que el terror televisiu fes por de veritat. ¿Com veu la situació del gènere a la tele ara mateix?

— És un paisatge molt diferent al de fa, posem, cinc anys, perquè hi ha moltes més sèries. I, per tant, hi ha més oportunita­ts per explorar coses. Una cosa com 30 monedas pot trobar el seu públic als Estats Units. I una cosa com El juego del calamar, una sèrie mig pirada, és la més popular del món. Això em sembla emocionant. Com que hi ha tantes sèries i tant contingut, els cineastes de terror poden arriscar més que fa cinc o 10 anys.

— És a dir, la voràgine gegant del contingut infinit és el que permet l’existència de Nuevo sabor de cereza.

— Certament, és així (rialles). Però, de tota manera, continua sent una sort poder tirar endavant una sèrie que no es basi en una propietat intel·lectual coneguda. Quan van aprovar a Netflix Nuevo sabor a cereza, gairebé no m’ho podia creure.

Tampoc Channel Zero ni The act eren sèries fàcils.

— La protagonis­ta de Nuevo sabor de cereza vomita gats de maneta molt gràfica. Aquesta classe d’imatgeria hauria sigut bastant difícil d’imaginar fa només uns quants anys.

— [La co-showrunner] Lenore Zion i jo vam deixar volar la imaginació amb el llibre de Todd Grimson. El que veus en pantalla és una combinació de les seves salvatges idees originals i el que nosaltres vam voler crear a partir d’elles.

— The act es va anunciar com a sèrie antològica, però no s’ha parlat de noves entregues.

— Vam decidir que seria només la sèrie de Dee Dee i Gypsy Rose. Però faré altres minisèries basades en crims reals. D’una banda, hi ha Candy, sobre l’assassina de la destral Candy Montgomery. I també preparo una sèrie basada en el mateix cas que [la docusèrie de Netflix] Abducted in plain sight, però encara està en fase embrionàri­a.

 ?? Sitges Film Festival ?? Nick Antosca, fotografia­t ahir al Festival de Sitges.
Sitges Film Festival Nick Antosca, fotografia­t ahir al Festival de Sitges.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain