El Periódico - Català

«No hauria de ser una Casa del Terror»

- RICARD VINYES Catedràtic d’Història Contemporà­nia (UB). Excomissio­nat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona.

«Va ser una estructura molt específica de destrucció i de mort als anys, 40, 50 i 60»

«L’edifici ha de passar a la Generalita­t, permutant-lo o comprant-lo, però és complicat i com més soroll es faci, més es complicarà, perquè quan parlem de símbols la cosa s’enverina», opina l’historiado­r Ricard Vinyes, que com a comissiona­t de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona va fer instal·lar el faristol memorial situat davant la prefectura. Segons la seva opinió ha de recordar que «va ser una estructura molt específica de destrucció i de mort als anys 40, 50 i 60» i podria ser la futura seu del Memorial Democràtic, o un espai d’informació i exposicion­s similar al Centre de Documentac­ió del Nacionalso­cialisme situat a les antigues casernes de la Gestapo de Colònia. «Però –afegeix– no un museu, que és una cosa d’una altra època, i menys una cosa com el Museu de la Casa del Terror de Budapest, com alguns sembla que plantegen».

Ricard Vinyes recorda que les declaracio­ns que han desencaden­at l’última polèmica «ja les van fer el 2018 la delegada del Govern a Catalunya i el ministre Marlaska» en el mateix sentit i que hi va haver «un sidral considerab­le» quan el departamen­t municipal de Memòria que dirigia va instal·lar un faristol que recordava el passat repressiu de Via Laietana, 43. «És bo que ara, dient el mateix, hagi rectificat, i que el futur de la Prefectura formi part del contingut de la taula de diàleg», afegeix. Tot i que matisa que l’actual ofensiva per tornar a posar el tema sobre la taula «és una escenifica­ció més d’ERC, que utilitza els elements de la vindicació memorial per fer política».

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain