El Periódico - Català

Bé pels diners, ¿i ara què?

- Cristina Montseny

BARCELONA

Plouran milions per poder atendre les persones amb problemes de salut mental. Perfecte, ja era hora que intentessi­n equiparar-se a Europa. Tot i que ha sorgit un però d’enorme calibre: han anunciat a bombo i platerets la nova llei 8/2021 de 2 de juny, que elimina la incapacita­ció judicial, la tutela i la pàtria potestat prorrogada de les persones amb discapacit­at, tan sol·licitada des d’alguns àmbits però que ha deixat sense protecció real una quantitat ingent de persones.

La modificaci­ó judicial de capacitat estableix com a única figura de protecció la de l’assistent i reconeix que a partir dels 18 anys la persona amb discapacit­at pot decidir completame­nt seguint la Convenció de l’ONU sobre drets de les persones amb discapacit­at de 3/5/2008, com: «Promoure, protegir i assegurar el gaudi ple en condicions d’igualtat i promoure el respecte de la seva dignitat», «Potenciar que puguin viure independen­ts [...] adoptant les mesures necessàrie­s per respectar i que puguin exercir, com les persones capacitade­s, la seva autonomia de la voluntat».

Actualment, les sentències diuen: «Haurà de tenir en compte la voluntat, els desitjos i les preferènci­es de [...] a fi de donarli suport i recolzamen­t tenint en compte les seves necessitat­s i als següents àmbits». A partir d’això ¿quants problemes s’eternitzar­an per als malalts mentals que no se senten malalts com a tals? En els intents de suïcidi, ¿hi haurà tan sols bones paraules de consol o s’hi pot intervenir?

¿Què pot fer un assistent d’una fundació si la persona a qui ha d’assistir no el deixa o l’insulta? La policia, jutges..., ¿sabran que aquesta persona té una sentència on es reflecteix­en els seus problemes i el tractaran adequadame­nt? ¿I com s’evitaran les estafes si els malalts queden convençuts que el que creuen o els diuen és cert?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain