El Periódico - Català

Els ‘nos’ d’ERC

-

1 Llei d’amnistia del 1977

Qualsevol intent per portar qualsevol alt càrrec franquista davant la justícia topa, inexorable­ment, amb la llei del 1977. Una llei de punt final que ha provocat que siguin diverses les víctimes que hagin hagut de recórrer a instàncies judicials d’altres països, emparades per la comissió de crims de lesa humanitat.

2 Reclamacio­ns patrimonia­ls

El text del PSOE, que Unides Podem recolza, no sense certa sorpresa d’ERC, tanca la porta explícitam­ent a les reclamacio­ns patrimonia­ls que es derivin de ser víctima. Pur simbolisme. «Els donen un diploma», apunta un republicà indignat.

3 Nul·litat del franquisme

El franquisme va néixer i va prendre l’Estat d’un aixecament militar il·legal contra una democràcia constituci­onal. Tot el que en va derivar és, per tant, il·legítim i il·legal, i ha de ser anul·lat. Un exemple podria ser la detenció i el judici de Salvador Puig Antich. Amb aquesta llei, sosté ERC, es deixa Puig Antich com un delinqüent comú més.

4 El ventall de víctimes

Els republican­s troben a faltar més reconeixem­ent i dignificac­ió envers aquells que van lluitar i van ser víctimes per defensar la democràcia, és a dir, la República. Esquerra addueix que se sobrevola al sancionar l’existència de «víctimes de la dictadura, la guerra i el cop d’Estat», però no anul·la les sentències dictades.

5 Genocidi cultural

La iniciativa de la Moncloa «esquiva», segons l’opinió d’ERC, el reconeixem­ent explícit de l’intent de genocidi lingüístic i cultural que van patir «les nacions» de l’Estat, en particular Catalunya i Euskadi. Així mateix, ni es reconeix ni es preveu la devolució de tots els béns confiscats per les tropes franquiste­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain