El Periódico - Català

L’OMS destaca la mala qualitat de l’aire com la pitjor amenaça per a la salut

- VALENTINA RAFFIO Barcelona

Respirar aire contaminat és «l’amenaça ambiental més gran per a la salut humana». És el diagnòstic de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) sobre un problema d’abast global que, en aquests moments, posa en risc tant la salut del planeta com el benestar de les persones: l’emissió de gasos contaminan­ts. A hores d’ara, ningú dubta que la contaminac­ió atmosfèric­a sigui un perill. El debat és com frenar que avanci. Per aquest motiu, el Centre Europeu per al Medi Ambient i la Salut de l’OMS va organitzar ahir un esdevenime­nt per desbloquej­ar les converses polítiques sobre aquesta problemàti­ca.

Segons va explicar l’investigad­or Michał Krzyżanows­ki, de l’Imperial College de Londres, «l’evidència científica sobre els riscos de la contaminac­ió no deixa lloc a dubtes; per cada increment en els nivells de pol·lució s’observa un increment en les taxes de mortalitat. Cada microgram compta». Estudis a gran escala, per exemple, han observat que l’exposició a llarg termini als contaminan­ts augmenta el risc de mort natural, de mort per malaltia cardiovasc­ular i de mort per malaltia respiratòr­ia.

Davant l’aclaparado­ra evidència pel que fa a l’impacte d’aquest fenomen, la pregunta torna a ser la mateixa. ¿Com frenar-lo? Després de dècades de polítiques ambientals basades en els bons propòsits i en les promeses dels estats, la comunitat científica demana anar un pas més enllà. «Necessitem traçar un camí, posar objectius clars i establir mecanismes de revisió basats en l’evidència científica», va argumentar Veronica Manfredi, portaveu de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea.

Un dels punts clau d’aquest debat està centrat a com garantir que els esforços que faci un país per mitigar la contaminac­ió no quedin en res per l’abandó del veí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain