El Periódico - Català

El PSOE i el PP trenquen el bloqueig amb la renovació de quatre òrgans

> L’acord afecta el Constituci­onal, el Tribunal de Comptes, el Defensor i l’Agència de Protecció de Dades > Queda pendent el Poder Judicial

- PILAR SANTOS Madrid

Després de l’escenifica­ció d’acostament de dimecres passat, el Govern central i el PP van tardar 24 hores a pactar la renovació del Tribunal Constituci­onal, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades, tots amb els mandats caducats. N’ha quedat al marge, de moment, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el més complicat de dirimir, ja que els populars de Pablo Casado exigeixen un compromís per modificar la llei orgànica i que els jutges puguin elegir 12 vocals d’extracció judicial dels 20 que componen aquest òrgan. En tot cas, les dues parts han assegurat que continuara­n negociant per poder tancar un acord al Poder Judicial, que fa gairebé tres anys que està pendent.

La pressió del calendari

El retard també és present als altres quatre òrgans que els polítics no han fet concession­s aquesta vegada. En una jornada van aconseguir una aproximaci­ó que semblava impossible fa cinc setmanes, quan el PP va demanar la dimissió del ministre de Presidènci­a, Félix Bolaños, el negociador del Govern central en aquest assumpte.

La pressió del calendari pesa: Francisco Fernández Marugán exerceix com a Defensor del Poble en funcions des del juliol del 2017.

Al Constituci­onal, un terç dels membres (quatre) haurien d’haver sigut renovats el novembre del 2019. La presidenta de l’Agència de Protecció de Dades, Mar Espanya, espera des del juliol del 2019, i els 12 consellers del Tribunal de Comptes van acabar el mandat el juliol passat.

Cita fructífera al Congrés

Les diferèncie­s les van resoldre Félix Bolaños i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, en una sala del Congrés dimecres a la tarda. Tots dos han llaurat una «relació de confiança» que facilita l’entesa, segons assenyalen fonts de la direcció conservado­ra. La velocitat en l’acord, va explicar el ministre, es va deure al fet que les negociacio­ns «estaven molt treballade­s» per l’intent que van fer al febrer.

Llavors, les converses incloïen un pacte global (també el CGPJ) i van acabar perquè els conservado­rs van rebutjar la proposta del PSOE de designar com a vocals el jutge José Ricardo de Prada, magistrat a qui s’atribueixe­n els paràgrafs més durs contra el PP de la sentència de la Gürtel, i Victoria Rosell, delegada contra la Violència de Gènere.

En una entrevista en la Sexta a la nit, el president del Govern, Pedro Sánchez, va voler «agrair» al PP el desbloquei­g i va demanar «un esforç» a Casado perquè aquesta nova sintonia també arribi al Poder Judicial. Els populars mantenen la seva exigència de canviar la llei per atorgar més poder als jutges, i el cap de l’Executiu va recordar que no tenen prou recolzamen­t al Congrés per fer-ho. Al partit conservado­r els missatges van ser positius en aquest sentit. Al matí, García Egea es va mostrar disposat a continuar parlant amb Bolaños del CGPJ i va acabar amb un missatge optimista: «Tot és possible amb voluntat i amb intenció d’acordar».

Dilluns, nova etapa

Segons els conservado­rs i l’Executiu, la renovació dels quatre

òrgans es portarà a terme al Congrés i el Senat l’última setmana d’aquest mes. Fonts del PP van explicar a aquest diari que Félix Bolaños i García Egea van quedar que reprendrie­n els contactes a partir de dilluns (després del congrés que el PSOE celebra aquest cap de setmana a València) i donar a conèixer els noms al llarg de la setmana vinent.

El que va entrar a totes les quinieles com a Defensor del Poble aquests mesos enrere va ser l’exministre i candidat socialista a la Comunitat de Madrid Ángel Gabilondo. Al Constituci­onal, per la norma no escrita d’elegir president entre els de l’últim terç de mandat, és probable que sigui Pedro González-Trevijano, informa Ángeles Vázquez.

L’entesa va enervar Cs i Vox. Santiago Abascal, líder del partit ultra, va acusar Casado de «donar oxigen» al Govern central. I també va molestar el PNB, per haver quedat fora dels contactes, i ERC, que està pendent de saber els noms del Tribunal de Comptes per les multes i fiances pel procés.

El canvi de rumb de Casado arriba després de comprovar que Vox, el seu competidor electoral, els equipara amb els socialiste­s de manera permanent. Amb les enquestes de cara i sense pròximes eleccions a la vista, està intentant moderar la seva posició i creu que estrenar el diàleg institucio­nal, després de tres anys en el càrrec, pot ajudar-lo.

Sánchez agraeix a Casado el pas i li recorda que no hi ha majoria per canviar la llei del CGPJ

Els populars asseguren que han forjat «una relació de confiança» amb Bolaños

 ?? Ballestero­s / Efe ?? El president Pedro Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado, se saluden, ahir al monestir de Yuste.
Ballestero­s / Efe El president Pedro Sánchez i el líder del PP, Pablo Casado, se saluden, ahir al monestir de Yuste.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain