El Periódico - Català

L’Executiu serà «flexible» amb la llei de memòria per acostar ERC

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ Madrid

El projecte de llei de memòria democràtic­a serà «flexible». Prou per acceptar canvis i «millores» en la seva tramitació parlamentà­ria. En un intent de desactivar el xoc amb ERC en plena negociació pressupost­ària, el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, va deixar clar que la norma no és inalterabl­e i que estan disposats a pactar per aconseguir el consens més gran possible ara que les esmenes a la totalitat del PP, Vox i ERC no han aconseguit una majoria per tirar endavant. Això sí, amb rapidesa, perquè «hi ha gent que ja no té tant temps». La mà estesa del Govern central no ha apaivagat Gabriel Rufián, que va acusar socialiste­s i morats de «covards».

«Hem de parlar, hem de dialogar, hem de pactar», va sentenciar Bolaños, que va redactar el projecte de llei sota la tutela de l’exvicepres­identa Carmen Calvo. Mentre pronunciav­a aquestes paraules, el ministre recorria amb la mirada el grup d’ERC i feia un avís: «Permetin-me una observació: el que no és flexible és el temps que tenen moltes víctimes».

Bolaños va assegurar que durant la tramitació s’hi podran incloure les esmenes i millores que cada partit proposi. Tot i així, va assenyalar que «cap força democràtic­a» pot votar en contra d’un text que homologa Espanya a països del seu entorn i «homenatja les víctimes de la dictadura i la Guerra Civil». «Es tracta d’una llei que reafirma el compromís de la nostra democràcia i rebutja un període històric negre que hem de superar».

Les paraules de Bolaños no van fer canviar gens ni mica la posició d’ERC. Rufián, dirigint-se només als «antifeixis­tes d’aquesta Cambra (el Congrés)», va defensar l’esmena a la totalitat que han presentat – avalada per Bildu, la CUP, Junts i el BNG– com «una esmena en legítima defensa de les víctimes, del país que els van robar, dels valors que sempre van jurar defensar...».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain