El Periódico - Català

El Tribunal de Comptes veta els avals de la Generalita­t i activa els embargamen­ts

> L’òrgan fiscalitza­dor rebutja la fórmula de la Generalita­t per satisfer les fiances dels 28 encausats per la internacio­nalització del procés

- ÁNGELES VÁZQUEZ J. G. ALBALAT Madrid / Barcelona

El Tribunal de Comptes ha rebutjat els avals de l’Institut Català de Finances (ICF), utilitzats pels expresiden­ts de la Generalita­t Artur Mas i Carles Puigdemont, l’exvicepres­ident Oriol Junqueras i altres ex alts càrrecs del Govern per cobrir els 5,4 milions d’euros que els va imposar la delegada instructor­a, Esperanza García, en concepte de liquidació provisiona­l per la responsabi­litat comptable en què van poder incórrer per despeses vinculades a la internacio­nalització del procés i l’1-O. Mas, igual com altres encausats, va presentar ahir la seva vivenda familiar com a aval després de retirar-la de la fiança de responsabi­litat civil del 9-N del 2014, pel qual va ser condemnat.

Un total de 28 dels 34 encausats van recórrer a aquests avals i no tenen gaire marge. En la seva resolució, ja recorregud­a per l’advocat de Mas, Rafael Entrena, la delegada instructor­a afirma que, «a l’haver vençut amb excés» el termini per procedir al pagament de la liquidació, és procedent acordar l’embargamen­t dels seus béns. García declara que la garantia habilitada per la Generalita­t amb un decret llei no pot emparar «les conductes doloses o marcades per actes realitzats amb negligènci­a o culpa greu».

Són incompatib­les, afegeix, amb «els requisits que necessària­ment s’han de presentar per declarar la presumpta responsabi­litat comptable i que, de manera indiciària, el delegat instructor ha d’apreciar per poder declarar l’existència d’una presumpta responsabi­litat comptable i donar lloc a una liquidació provisiona­l positiva». Només es pot ser presumpte responsabl­e comptable si t’atribueixe­n actes «realitzats amb negligènci­a o culpa greu» i cap aval de l’Administra­ció pot utilitzar-se per cobrir la responsabi­litat de funcionari­s o alts càrrecs respecte als quals se sospita aquesta actuació.

Cita l’article 36 del Règim Jurídic del Sector Públic que prohibeix que «es pugui procedir, en cap cas, a donar cobertura pública al patrimoni privat de les persones al servei de l’Administra­ció que haguessin obrat amb dol o culpa o negligènci­a greu en la generació del dany, sigui aquest ocasionat a aquells o a tercers». Per la seva banda, la Sala de Justícia del Tribunal de Comptes ha avalat la decisió de la delegada instructor­a de demanar un dictamen a l’Advocacia de l’Estat, que aquesta va evitar, a l’entendre que el seu pronunciam­ent seria contraprod­uent. La Sala declara que García perseguia amb això «aconseguir un encert més gran en l’adopció de la seva resolució» i sol·licitar-lo «s’emmarca entre les diligèncie­s que pot realitzar», per la qual cosa «l’esmentada actuació no va suposar cap infracció que generés indefensió als comparegut­s en les actuacions».

Mas i altres ex alts càrrecs presenten les seves vivendes per fer front als pagaments que se’ls reclamen

Els Serveis Jurídics de l’Estat es retiraran del procedimen­t quan finalitzi la instrucció, perquè el perjudici s’hauria produït a la Generalita­t i no a les arques nacionals.

Diners per a Catalunya

En cas de condemna la liquidació provisiona­l, una vegada ja firmi, serà tornada a la Generalita­t, per tractar-se de l’Administra­ció presumptam­ent perjudicad­a amb les seves pràctiques. El Tribunal de Comptes ha rebutjat els recursos de tots els encausats, com Junqueras, al qual nega que el seu procedimen­t sigui «jurisdicci­onal» i, per tant, no veu incompatib­le la reclamació econòmica que el dirigeix amb la seva condició d’eurodiputa­t

 ?? David Castro ?? Façana del Tribunal de Comptes, ubicat a Madrid.
David Castro Façana del Tribunal de Comptes, ubicat a Madrid.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain