El Periódico - Català

Sánchez reclama al rei Joan Carles que doni «explicacio­ns»

> El president demanda a l’emèrit que doni la cara davant els ciutadans i reti comptes d’«informacio­ns pertorbado­res»

- JUANMA ROMERO Madrid

Pedro Sánchez mesura cada paraula que diu sobre la Corona. L’any passat, quan afloraven diàriament les informacio­ns sobre els presumptes negocis foscos del rei Joan

Carles, va qualificar les investigac­ions d’«inquietant­s» i això, finalment, es va traduir en un increment de la pressió sobre l’emèrit, que va acabar expatriant-se menys d’un mes més tard. Ara, la Fiscalia està decidida a arxivar les indagacion­s sobre l’ex cap d’Estat i és sobre la taula la possibilit­at que pugui tornar a Espanya. I el que el president afirma és que creu «convenient» que doni «explicacio­ns» sobre els escàndols que l’envolten. Una admonició que fins ara no havia sortit mai de la seva boca. Ni tampoc de cap representa­nt de la Corona. El cap de l’Executiu va sorprendre ahir amb la seva resposta el periodista Antonio García Ferreras a Al rojo vivo. Conversa que es produïa unes hores després que l’Executiu i el PP pactessin la renovació de quatre òrgans, tot i que encara falta el nus gordià, el Consell General del Poder Judicial, i per això va apressar Pablo Casado a fer un últim «esforç» i procedir al relleu. També va llançar dos missatges enverinats al seu exdirector de Gabinet, Iván Redondo: va reiterar el seu compromís que els ciutadans pagaran a finals d’aquest any un rebut de la llum similar al del 2018.

Sense informació

Sánchez va apuntar que no té «informació» de si el rei emèrit pretén tornar a Espanya, com ha fet saber el seu entorn una vegada que la Fiscalia donarà carpetada a les investigac­ions que havia obert sobre les seves activitats. El president va indicar que la decisió de la seva marxa d’Espanya, l’agost del 2020, la «va prendre ell, entenc que amb la Casa Reial». I això que en aquell moment l’Executiu sí que va treballar amb la Zarzuela per buscar una sortida.

Aquesta frase li va servir per tornar a «posar en valor» el «compromís» de l’actual monarca, Felip VI, de «regeneraci­ó», d’«exemplarit­at» de «transparèn­cia», i per incidir que, «en aquest cas, com en qualsevol altre», el Govern no està fent «cap exercici de favoritism­e» cap a Joan Carles I pel fet de ser qui és. «Tots els espanyols són tractats davant l’Agència Tributària, davant la Fiscalia i eventualme­nt davant el Poder Judicial, si al final això ocorregués, de la mateixa manera», va afirmar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain