El Periódico - Català

El Govern promet invertir 844,61 milions a Rodalies per seduir ERC

> L’Executiu i els republican­s veuen la xifra anunciada com un punt de partida de la negociació de cara al suport als comptes públics

- DANIEL G.SASTRE XAVI BARRENA Barcelona

Conscient que les pròximes setmanes seran crucials per a la sort dels Pressupost­os de l’Estat del 2022, el Govern va exhibir ahir els elements dels comptes que creu que poden servir-li per aconseguir els vots que li falten per tirar-los endavant al Congrés. I, com que creu que un dels principals atractius per convèncer ERC del seu suport és la inversió a Rodalies, en va presumir a través de la delegada de l’Executiu a Catalunya, Teresa Cunillera. En total, el Govern central promet 844,61 milions d’euros en un any per a la xarxa de trens de curta distància. Els republican­s veuen l’anunci com la sacada inicial de la negociació.

Fonts del Ministeri de Transports van aclarir que aquests gairebé 850 milions que l’Estat es compromet a invertir a Rodalies surten de tres partides diferents. La primera, de 679,11 milions, per a les infraestru­ctures d’Adif; la segona, de 164,2 milions, per a material de Renfe, que explota el servei; i la tercera, d’1,3 milions per a la planificac­ió ferroviàri­a. En qualsevol cas, i tal com passa amb Esquerra, el Govern tampoc dona aquesta xifra com a definitiva.

«Amb Rodalies estan negociant el Govern i la Generalita­t», va confirmar Cunillera, que va demanar calma perquè aquestes converses segueixin el seu curs. Però la delegada del Govern central va afegir dos importants matisos: el primer, que «si la inversió no és suficient» el Govern «està disposat a parlar». El segon, que la Generalita­t «té un deute amb Renfe» que no pot eludir, derivat del traspàs de fa més d’una dècada, que segons ella puja a 80 milions d’euros.

Però la inversió a Rodalies no va ser l’únic element dels comptes que Cunillera va remarcar per seduir ERC i els altres partits independen­tistes. La delegada a Catalunya ha defensat també els Pressupost­os de les crítiques que arriben des de qui assegura

«Si la inversió no és suficient», el Govern «està disposat a parlar-ne», va confirmar Cunillera

que no compleixen la inversió prevista en la disposició addicional tercera de l’Estatut. Cunillera ha explicat que si se sumen els 2.230,7 milions d’inversions directes per al 2022 a la comunitat (un 17,2% de la despesa territoria­litzada) i els 236,8 milions de transferèn­cies de capital extraordin­àries s’arriba a aquesta xifra.

Les dècimes pendents

Segons ella, el Govern té un «compromís ferm» a complir el que estableix l’Estatut, i està convençuda que «si falta alguna dècima», s’arreglarà durant el tràmit parlamenta­ri dels comptes.

A ERC mesuren els temps. Afirmen que no es deixen enlluernar per les grans promeses econòmique­s i recorden els passos de la doble taula de diàleg que uneix els socialiste­s i els republican­s. Si hi ha una proposta política a la taula de negociació i hi ha una bona proposta pressupost­ària, hi haurà comptes.

Recorden que del traspàs dels serveis de Rodalies, de l’any 2010, el Govern, en aquell temps presidit per José Luis Rodríguez Zapatero, va quedar a deure uns 1.000 milions, que haurien d’haver acompanyat la cessió. «Hi ha un cert trilerisme», apunta una font republican­a, però sense més ressentime­nt ja que entén que s’està a l’inici de la negociació. Ho va dir el líder d’Esquerra a Madrid, Gabriel Rufián: els republican­s «es mantenen en el no».

Si hi afegim totes les inversions anunciades i mai executades, els republican­s consideren que en matèria ferroviàri­a queda un llarg camí per recórrer en la negociació. I remarquen el sempitern diferencia­l entre el que es pressupost­a i s’executa a Catalunya. El límit és el traspàs total de Rodalies i un pla plurianual d’inversions. Lògicament ho veuen, tot, difícil.

Això pel que fa a les inversions. Els republican­s no perden la pista, ni de bon tros, d’altres qüestions, com la llei de l’audiovisua­l. Els últims dies han demanat a la contrapart que s’accelerin els treballs.

Quant a altres mesures incloses en els Pressupost­os, el Govern va assenyalar que preveu que els joves que compleixin els requisits per accedir al bo de 250 euros mensuals per viure de lloguer puguin rebre l’ajuda a partir de l’1 de gener del 2022.

Ho va anunciar la ministra de Transports, Raquel Sánchez, que va explicar que, a l’estar aquesta partida de 200 milions d’euros inclosa en els comptes del 2022, s’espera que entri en vigor quan comenci l’any.

A Esquerra afirmen que no es deixen enlluernar per les grans promeses econòmique­s

 ?? Ferran Nadeu ?? L’estació de Rodalies de la Sagrera, el 4 d’octubre, jornada de vaga dels maquiniste­s de Renfe.
Ferran Nadeu L’estació de Rodalies de la Sagrera, el 4 d’octubre, jornada de vaga dels maquiniste­s de Renfe.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain