El Periódico - Català

Repsol destinarà 2.500 milions a l’hidrogen verd

> El grup preveu instal·lar un total d’1,9 gigawatts en la pròxima dècada a partir d’electròlis­i, biogàs i fotoelectr­ocatàlisi

- SARA LEDO Madrid

Repsol concreta la seva aposta per l’hidrogen verd. La petrolera es va comprometr­e ahir a invertir 2.549 milions d’euros i la instal·lació d’1,9 gigawatts fins a l’any 2030 per impulsar aquest nou vector tecnològic que pretén ser l’acompanyan­t ideal de les renovables de cara a complir l’objectiu de descarboni­tzar l’economia l’any 2050.

L’hidrogen verd és una tecnologia poc competitiv­a en l’actualitat pel seu elevat preu. Produït a partir d’aigua, l’únic residu que produeix l’hidrogen renovable és oxigen, per la qual cosa es tracta d’un vector tecnològic plenament net si es combina amb altres energies renovables. Si ho fa a partir de combustibl­es fòssils seria hidrogen gris.

La petrolera que dirigeix Josu Jon Imaz és el principal productor i consumidor d’hidrogen del país. Per la qual cosa l’objectiu de la companyia en aquests moments és reconverti­r tot aquest consum i producció en energia neta, sense emissions. La companyia farà servir amb aquest propòsit diferents tecnologie­s, entre les quals destaquen l’electròlis­i, el biogàs i la fotoelectr­ocatàlisi, encara en procés de desenvolup­ament.

L’electròlis­i és la manera més comuna de produir hidrogen verd i es basa a separar els elements de la molècula de l’aigua per mitjà de l’electricit­at amb energia fotovoltai­ca o eòlica. Repsol va anunciar al setembre la instal·lació del primer electrolit­zador a la seva refineria de Petronor, a Bilbao, amb una capacitat de 2,5 megawatts per proveir tant la refineria com algunes instal·lacions del Parc Tecnològic del Marge Esquerre, a partir del segon semestre del 2022. A més, preveu instal·lar un altre electrolit­zador de 100 megawatts juntament amb Enagás i l’Ens Basc de l’Energia (EVE) per proveir la planta de combustibl­es sintètics que s’instal·larà al port de Bilbao.

Aigua i la llum del sol

A més, Repsol està adaptant les seves infraestru­ctures de producció d’hidrogen convencion­al per obtenir hidrogen renovable a partir de biogàs, és a dir, a partir de residus orgànics com els residus urbans, biomassa o diferents subproduct­es d’indústries agrícoles i ramaderes. A més, Repsol desenvolup­a juntament amb el seu soci Enagás la fotoelectr­ocatàlisi, el principal avantatge de la qual davant les solucions actuals és que només és necessari comptar amb aigua i la llum del sol com a matèries primeres.

L’atractiu de l’hidrogen renovable rau a ser una de les poques solucions que existeixen per descarboni­tzar aquells usos que encara no poden electrific­ar-se com la gran indústria o el transport pesant. I, des del punt de vista de l’emmagatzem­ament, serveix com a suport per a un futur sistema elèctric 100% renovable.

Repsol desplegarà projectes a tota la cadena de valor de l’hidrogen renovable per aprofitar totes les sinergies possibles.

 ?? Marcial Guillén / Efe ?? Refineria de Repsol al port d’Escombrera­s, a Cartagena.
Marcial Guillén / Efe Refineria de Repsol al port d’Escombrera­s, a Cartagena.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain