El Periódico - Català

El passi Covid per treballar entra en vigor a Itàlia amb forta oposició

> Vagues, manifestac­ions i bloquejos anunciats en diversos sectors desencaden­en el temor de les interrupci­ons de la cadena logística

- IRENE SAVIO Roma

Avui no serà una jornada qualsevol a Itàlia. El Govern de Mario Draghi ho anuncia fa setmanes. El passaport Covid –el document que certifica la vacunació contra el virus, haver superat la malaltia o haver donat negatiu en una PCR– passa a ser obligatori per a tots els treballado­rs que operen a Itàlia. Però pot ser que no sigui tan senzill. El país tem un divendres negre de protestes, vagues i absentisme laboral d’uns treballado­rs que no acudiran als llocs de treball al no posseir el certificat per decisió pròpia o falta d’oportunita­t, un escenari que podria provocar bloquejos i interrupci­ons de l’activitat en diversos sectors econòmics del país i fins i tot repercussi­ons imprevisib­les per a altres països europeus. El primer focus de preocupaci­ó és l’estratègic port de Trieste. Es tracta d’un dels principals ports per a l’intercanvi comercial de productes que viatgen per mar a Itàlia i després al nord o l’est d’Europa. Els seus treballado­rs fa dies que amenacen de creuar-se de braços indefinida­ment si Draghi no retira la mesura. No només això. També han convocat una manifestac­ió que, segons el sindicat CLPT, que representa la gran majoria de treballado­rs d’aquest port, podria reunir unes 30.000 persones procedents de tot el país.

Problemes en el transport

«Això és un dictadura. Aquesta vaga es farà», va dir ahir Stefano Puzzer, portaveu del grup, malgrat les negociacio­ns en curs amb les autoritats i les amenaces d’aquestes per desconvoca­r la protesta. «Els qui hi participin incorreran en un delicte d’interrupci­ó del servei públic», els va respondre el prefecte de Trieste, Valerio Valenti. En la mateixa línia, altres treballado­rs portuaris han amenaçat de seguir el camí de la rebel·lió, entre ells els dels ports de Gènova (la Ligúria, nordest). No estan sols. També els transporti­stes van anunciar mobilitzac­ions, en particular els camioners, que adverteixe­n de possibles retards en les entregues de mercaderia i fins i tot dificultat­s per proveir els supermerca­ts.

«La nostra confederac­ió reuneix 400.000 xòfers i hem estimat que el 30% no té el passaport Covid», va advertir Ivano Russo, representa­nt de Confetra, a l’afegir que el risc és «la paràlisi del sistema logístic» italià. Diverses empreses de transport públic a diverses ciutats (Torí, Verona, Milà) i regions italianes (Trento, Toscana, l’Emília-Romanya) ja van comunicar que hauran de treballar amb un nombre reduït d’empleats, cosa que podria provocar interrupci­ons del servei i retards en trens, autobusos i tramvies.

«Això és un dictadura. Aquesta vaga es farà», assegura un delegat sindical del port de Trieste

Cost dels tests

No tots, és clar, van fer les mateixes demandes al Govern. Els portuaris de Trieste van informar ahir que suspendrie­n momentània­ment la protesta si el Govern ajorna l’entrada en vigor de la mesura. Igual com han demanat altres treballado­rs, aspiren que sigui l’Estat el qui es faci càrrec del cost dels tests per detectar el virus, una de les alternativ­es per obtenir el passaport Covid sense vacunar-se. El cost mínim per persona ronda els 150 euros al mes. En canvi, és diferent el cas dels treballado­rs que no viuen a Itàlia, com molts temporers del sector de l’agricultur­a, que no estan vacunats o s’han posat unes immunitzac­ions que no reconeix la Unió Europea. «Al voltant d’un terç dels treballado­rs estrangers del camp no tenen el passaport Covid», va advertir el secretari general de Confagricu­ltura, Francesco Postorino. «Això ens crea dificultat­s immediates», va afegir .

Almenys de moment, Draghi no ha donat senyals de voler fer marxa enrere. Fins al punt que els seus assessors van assegurar ahir que, durant la reunió feta al matí amb els sindicats, no es va abordar l’assumpte. Això sí, el Ministeri de Transports italià va aclarir que la mesura de moment no s’aplicarà als transporti­stes procedents d’altres països.

 ?? Guglielmo Mangiapane / Reuters ?? Un control del passaport Covid al Colosseu de Roma, dimecres.
Guglielmo Mangiapane / Reuters Un control del passaport Covid al Colosseu de Roma, dimecres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain