El Periódico - Català

L’assassí de Noruega és un convers a l’islam fitxat per robatori i drogues

El servei d’intel·ligència apunta a un «acte terrorista» i diu que tenia sota el seu > radar Espen Andersen Bråthen, però la policia dubta de la seva motivació real

- EL PERIÓDICO Oslo

L’home acusat d’assassinar dimecres cinc persones amb arc i fletxes a la ciutat de Kongsberg (Noruega) s’havia convertit a l’islam i la policia n’havia pogut constatar els senyals de radicalitz­ació, va explicar ahir el cap de la policia regional Ole Bredrup Saeverud en una conferènci­a de premsa. L’atac apunta a atemptat terrorista, segons els serveis d’intel·ligència noruecs (PST), que han matisat que «la investigac­ió, conduïda per la policia del districte sud-oest, determinar­à què els va motivar». Diversos mitjans van identifica­r l’agressor com a Espen Andersen Bråthen, un danès de 37 anys que resideix des de feia temps a Kongsberg, una petita ciutat d’uns 25.000 habitants situada a uns 80 quilòmetre­s a l’oest d’Oslo. Quatre dones i un home d’entre 50 i 70 anys van perdre la vida i dues persones més van resultar ferides en aquest atac. Totes dues estan fora de perill.

Sota el seu radar

La intel·ligència noruega ha ressaltat que es tracta d’algú que tenia sota el seu radar i que aquest tipus d’atacs a l’atzar en llocs públics són típics de fonamental­istes islàmics. La policia, que dona per segur que va actuar sol i que ha confirmat que va utilitzar més armes en l’atac, dubta, no obstant, de la seva motivació real, una cosa que pot estar relacionad­a amb l’historial de l’agressor. Informacio­ns publicades per l’agència NTB i la televisió pública NRK, però no confirmade­s oficialmen­t, revelen que Bråthen va ser condemnat el 2012 a 60 dies de presó condiciona­l per robatori i possessió de drogues; i el juliol del 2020, un tribunal va dictar sis mesos de prohibició de visita a la seva família a Kongsberg. Dos mesos abans d’aquesta condemna, havia entrat a casa dels pares i amenaçat de matar el seu progenitor, i va deixar una pistola al sofà abans de marxar.

Bråthen va penjar a internet dos vídeos el 2017 en què llançava amenaces en noruec i en anglès i afirmava la seva condició de musulmà, segons va declarar ahir al diari Nettavisen un amic seu, que va ser qui va advertir llavors la policia. L’atacant, que avui afronta una vista per a la seva presó preventiva, serà sotmès a un examen psiquiàtri­c, va confirmar la fiscal Ann Irén Svane Mathiassen, que també va revelar que en el passat Bråthen «va contactar» amb els serveis de salut en diverses ocasions.

L’atac va tenir lloc en diversos punts d’una àmplia zona de Kongsberg, inclòs un supermerca­t. Allà va resultar ferit un policia fora de servei. En el moment de la detenció, l’autor va llançar fletxes a les forces policials i es van haver de fer trets d’advertènci­a. La premsa noruega ha publicat fotos de fletxes negres, de competició, tirades a terra o, en el cas d’una d’aquestes, fermament clavades en una paret.

Sensació de terror

Els testimonis il·lustren la sensació de terror que es va apoderar dels residents de Kongsberg. Una dona, Hansine, va declarar a TV2 que va sentir un enrenou i va veure una dona que es posava a cobert i «un home de peu a la cantonada amb fletxes i un arc a la mà». «Després, vaig veure la gent corrent per les seves vides. Una era una dona que portava un nen agafat de la mà», va afegir la testimoni.

L’atemptat, amb el seu inusual modus operandi, es va produir l’últim dia del mandat de la primera ministra conservado­ra, Erna Solberg, que va cedir ahir les regnes a un nou Govern de centreesqu­erra dirigit per Jonas Gahr Støre, guanyador de les eleccions parlamentà­ries del 13 de setembre. Støre va deplorar els «actes horribles».

 ?? Reuters ?? Espen Andersen Bråthen.
Reuters Espen Andersen Bråthen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain