El Periódico - Català

Sis morts en enfrontame­nts violents a Beirut

> Una protesta de Hezbol·là contra el jutge de l’explosió al port deriva en tirotejos i caos

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS Beirut

La tensió domina Beirut. La capital del Líban va ser ahir escenari de tirotejos i caos enmig d’una concentrac­ió de Hezbol·là i el moviment Amal contra el jutge Tarek Bitar, a càrrec de la investigac­ió de l’explosió del port. Sis persones van morir a causa dels trets i unes 32 van resultar ferides durant quatre hores de trets entre les forces xiïtes i atacants desconegut­s. Una de les víctimes mortals és una jove de 24 anys que va rebre un tret al cap d’una bala perduda mentre era a casa. A penes una hora abans de la manifestac­ió, el Tribunal de Cassació havia permès a Bitar reprendre el cas.

Com a part de la seva campanya per obstaculit­zar el curs de la justícia, Hezbol·là i Amal havien convocat els seus seguidors davant el Palau de Justícia de Beirut per exigir el «final de la polititzac­ió de la investigac­ió». Els seus ministres també van amenaçar dimecres passat de retirar-se del Govern si no s’aparta Bitar de la investigac­ió, ja que acusen el jutge, el segon magistrat en més d’un any que porta el cas, d’apuntar només cap als seus representa­nts.

La concentrac­ió a les portes del Palau de Justícia es va convertir en una escenifica­ció d’aquesta intimidaci­ó a nivell físic. Amb persones armades entre els manifestan­ts, es van veure sorpresos per franctirad­ors que van disparar des de les terrasses. Es desconeix la identitat d’aquests atacants, però Hezbol·là i Amal van acusar el partit Forces Cristianes Libaneses (FL) de portar a terme l’atac contra els seus partidaris. El líder de les FL, Samir Geagea, va denunciar l’incident i el va atribuir a la proliferac­ió d’armes al país. Una vegada sembrat el caos, els seguidors de les milícies xiïtes no van dubtar a fer ús de les armes durant quatre hores.

Pistoles, kalaixniko­vs, granades de mà i granades propulsade­s

La població denuncia l’estratègia d’intimidaci­ó de la milícia xiïta per evitar retre comptes

per coets van desencaden­ar el pànic en barris residencia­ls del sud de Beirut. La població atemorida va córrer a refugiar-se als passadisso­s de les seves cases en una realitat perillosam­ent semblant a la de la Guerra Civil (1975-1990). El poble libanès encara s’intenta recuperar del trauma que va provocar l’explosió del 4 d’agost del 2020, que va matar més de 210 persones i en va ferir milers. El desplegame­nt de l’Exèrcit als carrers va provocar al final la retirada dels esvalotado­rs.

Exhibició de força

Molts denuncien l’ús de la mateixa estratègia per part de Hezbol·là per evitar retre comptes pels crims comesos. Partint del temor col·lectiu d’una Guerra Civil, fan un exercici de força als carrers que busca mostrar el seu arsenal militar i intimidar aquells que exigeixen justícia. No és la primera vegada que Hassan Nasrallah es mostra disposat a sacrificar el país per no perdre el seu domini polític i financer, avalat per l’Iran. La milícia, amb un Exèrcit més poderós que les mateixes tropes libaneses, ja ho va fer durant els judicis pels assassinat­s polítics del 2005.

Els familiars de les víctimes de l’explosió van expressar la seva ràbia i indignació davant la campanya contra Bitar. «La nostra causa és el crim del segle i ha de mantenir-se lliure de qualsevol controvèrs­ia política, sectària o religiosa», van denunciar en un comunicat després de conèixer-se la convocatòr­ia de la concentrac­ió.

 ?? Joseph Eid / AFP ?? Serveis mèdics libanesos ajuden a evacuar ferits en els enfrontame­nts violents d’ahir a Beirut.
Joseph Eid / AFP Serveis mèdics libanesos ajuden a evacuar ferits en els enfrontame­nts violents d’ahir a Beirut.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain