El Periódico - Català

Paradisos per a tothom

- Matías Vallés

Tony Blair i Pep Guardiola tenen més diners dels que mai podran gastar. A més, només els cal sortir al carrer i estendre la mà si volen aconseguir més milions. ¿Per a què necessiten, llavors, un paradís fiscal? En primer lloc, perquè l’eslògan Hisenda som tots significa que cada ciutadà té un dolor idèntic al pagar impostos. La punyalada no és proporcion­al a la seva fortuna, sinó a la quantitat per si sola. Un magnat només se’ns assembla que els mil euros que ha d’abonar al fisc li fan el mateix mal, encara que en el seu cas sigui sobre un milió d’ingressos. En segon lloc, i més important, els comptes a les coves de lladres fiscals capitaneja­des per Suïssa atorguen l’anell de pertànyer a un club selecte. Els diners ocults al celler tenen un altre gust. PEP, que no és Guardiola, sinó Persona Exposada Políticame­nt, és blasó abans que estigma.

Bernie Madoff va ser l’únic estafador inversioni­sta empresonat després de la crisi econòmica més gran de la història, d’arrel financera. El seu delegat a Espanya era un colombià que no s’encarregav­a d’atrapar incauts milionaris en els seus saraus estiuencs. Al contrari, els insistia en la dificultat d’accedir al temple d’inversors en els fons pirata del cervell de la trama. Li havien de suplicar per aconseguir una audiència, més d’un va salvar els seus diners fraudulent­s perquè no s’atrevia a acostar-se al rei Mides de llauna.

L’alta delinqüènc­ia econòmica es basa en l’exclusivit­at. Quan el president Obama es lamentava que «els rics juguen amb altres regles» no es referia únicament a la impunitat, sinó a l’atmosfera elitista dels clients dels paradisos de matriu suïssa. Davant la impotència mundial per combatre’ls, cal democratit­zar-los. Si no els pots vèncer, uneix-t’hi per degradar-los. Matricular-se en un tax haven (‘paradís fiscal’) deu ser tan fàcil com obrir un compte corrent a Bilbao o Santander, el magnat ha d’ensopegar a l’escalinata amb el seu lampista. La sagnia a càrrec dels privilegia­ts només cessarà quan els paradisos prohibits siguin paradisos perduts.

n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain