El Periódico - Català

Animals i plantes Cinc plantes d’exterior amb flor tot l’any

- VEGA S. SÁNCHEZ

A l’equador de la tardor, que va començar el 22 de setembre, i a les portes de l’hivern, que es preveu més sec i càlid del que és habitual, toca fer inventari de les plantes que han sobreviscu­t a la calor de l’estiu i renovar el jardí, per recuperar el colorit de la primavera i vestir els nostres parterres i balcons de flors i lluminosit­at.

La manera més fàcil i còmoda de tenyir de colorit l’exterior d’una llar és amb plantes resistents a la calor i al fred. Però si la idea és que tinguin flors acolorides i lluminoses, és millor optar per plantes que, a més de resistents, tinguin flors tot l’any, tot i que la tardor no sol ser bona època per sembrar-les perquè les plantes, per arrelar, requereixe­n temperatur­es suaus i no tenir condicions meteorològ­iques adverses.

Calendari de floració

«Les plantes tenen el seu calendari de floració anual, que varia segons el lloc d’origen i depèn de les hores de llum, temperatur­a i altres factors favorables per portar a terme la reproducci­ó sexual, ja que aquesta és la seva finalitat. Per tant, és poc probable trobar plantes que passin tot l’any en flor», assegura Núria Abellán, responsabl­e de les col·leccions del viver del Jardí Botànic de Barcelona. No obstant, continua l’experta, «sí que és veritat que algunes s’allarguen molts mesos, ja sigui per la seva pròpia genètica o la manipulaci­ó durant el cultiu en què es creen les varietats de plantes de floració més vistoses i duradores, com poden ser moltes espècies de geranis i buguenvíl·lies, que troben un ambient excepciona­l a les nostres llars», matisa.

«Per això, si volem tenir plantes d’exterior florides durant gairebé tot l’any, podem fer una bona combinació, fixantnos en el seu lloc de procedènci­a i en les espècies florides que tenim disponible­s les diferents èpoques de l’any als vivers comercials», assenyala Abellán.

Si la idea és disposar d’un balcó o jardí que tingui plantes fàcils de cuidar i amb flors acolorides i vistoses tot l’any, hi ha cinc plantes que cal tenir en compte:

Encara que tardor i hivern no es caracterit­zin per l’esplendor de la floració, això no vol dir que no puguem disfrutar del colorit de les plantes en balcons i jardins. Hi ha algunes espècies resistents al fred que, amb les atencions necessàrie­s, poden seguir donant flors aquests mesos. El gerani és el rei, però n’hi ha altres més.

1

Gerani. Considerad­a el rei dels balcons, és una de les plantes d’exterior que requereixe­n menys cures i que tenen flors cridaneres i vistoses durant tot l’any. La millor època per plantar-los és, com passa amb gairebé totes les plantes, a la primavera, perquè la planta creixi sana i forta. En tot cas, és imprescind­ible que les llavors o esqueixos es plantin després de l’època de gelades, és a dir, quan ja hagi finalitzat l’hivern.

2

Gessamí. Tot i que hi ha nou tipus de gessamí, la majoria tenen flors blanques. Són també una de les espècies més cultivades perquè tenen la flor molt perfumada i són molt resistents una vegada han arrelat, ja sigui a terra o en test, malgrat que no aguanten bé les gelades i prefereixe­n zones amb sol. El gessamí necessita un reg regular i una poda anual per millorar el seu creixement i floració. A més a més de per la seva agradable olor, aquesta planta és molt apreciada perquè en infusió les seves flors tenen propietats relaxants que ajuden a combatre l’ansietat i l’estrès.

3

Begònia. De flors cridaneres i molt acolorides, les begònies són molt resistents a les baixes temperatur­es, necessiten poc reg i adob i creixen perfectame­nt a terra o en test. A canvi de molta llum, fan unes flors grans, vistoses i amb diversos colors durant tot l’any. No són delicades ni es pansiran si les canvieu d’un lloc a un altre, així que són la planta ornamental perfecta per decorar els exteriors d’una llar o negoci sense preocupar-se’n gaire.

4

Ciclamen. És una planta bulbosa originària dels boscos mediterran­is, on creix a l’ombra dels arbres durant l’hivern. Requereix més cures que per exemple la begònia, però si se segueixen uns consells bàsics mantindrà una bonica floració durant pràcticame­nt tot l’any. Ha de tenir sol directe a les estacions fredes, una humitat mitjana –és a dir, no convé passar-se amb el reg– i és convenient protegir-la de la intempèrie directa perquè doni precioses flors de diferents colors durant tot l’any.

5

Alegria. Tenen gran capacitat de floració i resistènci­a natural, a més de florir de manera ràpida. Per a això, només requereix estar en una zona il·luminada i protegida dels corrents d’aire. Té flors amb molt de color, entre altres, el vermell, el blanc i el rosa. El reg d’aquesta planta requereix moderació, però sense deixar que arribi a assecar-se per complet el seu substrat. Al tractar-se d’una planta que tolera millor l’excés d’aigua que la falta, en cas de dubte és preferible regar-la una mica més del necessari.

Explica’ns els teus dubtes o comparteix experiènci­es sobre jardineria i mascotes al Club Entendre + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

 ?? ?? 5
Alegria.
5 Alegria.
 ?? ?? 2
Gessamí.
2 Gessamí.
 ?? ?? 4
Ciclamen.
4 Ciclamen.
 ?? ?? 3
Begònia.
3 Begònia.
 ?? ?? 1
Gerani.
1 Gerani.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain