El Periódico - Català

Efectes del Brexit: sense cites per a visats

Una advocada protesta en una carta per l’alentiment de la gestió dels permisos per a britànics que volen jubilar-se a Espanya.

- LUIS BENAVIDES Barcelona

Una advocada, L. L., treballa en un bufet d’advocats situat a Madrid especialit­zat a gestionar tota mena de visats tot i que les seves clientes més habituals són persones «amb alt poder adquisitiu» que volen «jubilarse a Espanya o que ara amb el Brexit no hi poden estar més de 90 dies i volen viure aquí».

Després de la separació definitiva entre el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i la Unió Europea, la lliure circulació de persones va deixar d’aplicar-se l’1 de gener del 2021 i la feina d’aquests bufets s’ha complicat en els últims mesos. «No estan donant cites per als visats de gent que vol abandonar el Regne Unit i viure a Espanya, pagant els impostos i tot aquí. Cada cita reporta més de 500 lliures a les arques de l’Estat», afirma la lletrada, que assegura que fa «dos mesos que demana cites» sense obtenir ni tan sols una resposta.

La cita és el primer pas per obtenir un visat que permetria fer vida en territori espanyol més enllà dels reglamenta­ris 90 dies en un període de 180. «Amb els d’Edimburg i Manchester

la comunicaci­ó és fluida, el problema està focalitzat a Londres», explica una advocada que acompanya les persones o les famílies interessad­es a viure a Espanya durant tot el procés burocràtic. «Es poden gastar més de 3.000 euros per venir, ja que han de pagar una asseguranç­a mèdica privada per un any per endavant, una asseguranç­a de repatriaci­ó i la comissió del consolat espanyol, que són més de 500 lliures, entre altres costos només de documentac­ió», afegeix.

L’objectiu de la carta és principalm­ent visibilitz­ar una problemàti­ca eclipsada per altres efectes no desitjats o imprevisto­s del Brexit com la falta de subministr­aments. Aquest «tap administra­tiu» genera molts inconvenie­nts a unes persones que volen, remarca l’advocada, «viure i consumir al nostre país i pagar impostos aquí». I és que alguns dels documents, per exemple, tenen una validesa de tres mesos. Si no obtenen cita en aquell interval de temps, toca començar de nou. Demanar els mateixos papers i pagar una altra vegada.

Fonts del Ministeri d’Exteriors, per la seva banda, expliquen a aquest diari que ja treballen per poder donar resposta a un allau de sol·licituds de visats post-Brexit. «Els problemes d’assignació de cites s’estan produint especialme­nt al Consolat General Londres, a causa de les limitacion­s d’un edifici que no estava pensat per afrontar la situació actual», expliquen des del Ministeri, que parlen d’un «augment exponencia­l» de peticions en tots els consultats al Regne Unit.

Conscient del problema estructura­l en aquest consolat, el Ministeri ultima un trasllat a altres instal·lacions «més adequades al nou volum de treball derivat del Brexit». Mentrestan­t, asseguren les mateixes fonts, ja s’han pres algunes mesures, com «l’automatitz­ació del sistema d’assignació de cites o l’increment de personal dedicat a visats».

Des de l’1 de gener del 2021, a més, els consolats s’han trobat amb dificultat­s afegides, com l’acaparamen­t de cites, un alt percentatg­e de persones interessad­es que no acudeixen a la cita i un volum important d’expedients incomplets que requereixe­n esmena. Totes aquestes circumstàn­cies, alienes a la tasca dels consolats, «estan alentit encara més la gestió dels visats», remarquen fonts del Ministeri, que també puntualitz­en que s’estan prioritzan­t els visats per a estudiants, per a auxiliars de conversa i per a treballado­rs. Es dedueix que els visats denominats de «residència no lucrativa» per a britànics prejubilat­s o jubilats no són preferents.

Experts consultats per aquest diari expliquen que els visats per residència no lucrativa requereixe­n actualment un esforç més gran per part dels funcionari­s al consolat. El procés és més llarg, implica més requisits i es miren amb lupa. Es tracta d’evitar possibles fraus, principalm­ent que aquests sollicitan­ts britànics s’instal·lin a Espanya i hi facin alguna activitat econòmica o laboral.

n

 ?? ?? Viatgers arriben a l’aeroport de Palma de Mallorca, al juny.
Viatgers arriben a l’aeroport de Palma de Mallorca, al juny.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain