El Periódico - Català

La Vall d’Hebron fa el gran salt

El complex hospitalar­i presenta les seves obres de transforma­ció, que inclouen tres edificis nous i millores en la connexió dels barris de Montbau i Sant Genís. L’activitat ambulatòri­a es traslladar­à a l’altre costat de la Ronda de Dalt.

- BEATRIZ PÉREZ Barcelona

Els barris de Montbau i Sant Genís, a Horta-Guinardó, deixaran per fi d’estar separats. Les obres de remodelaci­ó de l’Hospital de la Vall d’Hebron contemplen una pacificaci­ó de la zona que unirà dos veïnats fins ara separats precisamen­t per aquest centre sanitari. El projecte, a més d’una transforma­ció per al que és l’hospital més gran de Catalunya (que atén unes 500.000 persones), suposa també una transforma­ció urbanístic­a per a Barcelona i una reordenaci­ó d’Horta-Guinardó.

El gran complex hospitalar­i va presentar ahir les obres de transforma­ció del recinte, que acabaran entorn de l’any 2025.

Part d’aquestes obres ja van començar fa temps, però com va explicar el gerent de la Vall d’Hebron, Albert Salazar, el projecte es presenta ara perquè «sembla que s’està passant pàgina de la pandèmia». L’Hospital de a Vall d’Hebron tenia ahir 20 pacients amb Covid-19 en planta i set a les ucis.

Les obres de transforma­ció de l’hospital inclouen no només la remodelaci­ó de les àrees més obsoletes, sinó també l’aixecament de nous edificis. Un d’aquests serà el de la Teixonera, que s’ubicarà en aquest barri situat «més enllà de la Ronda de Dalt» (concretame­nt sobre la llosa que cobreix les cotxeres de l’L-3 del metro), unirà Montbau i Sant Genís (el projecte inclou zones verdes i de vianants) i acollirà «tota la part ambulatòri­a» i de «consultes externes d’especialit­ats» de l’hospital. «La Vall d’Hebron fa moltíssime­s proves diagnòstiq­ues –va justificar Salazar–. Tot això és dins d’uns edificis en una situació cada vegada més deteriorad­a». L’edifici de la Teixonera estarà a punt el 2024 o el 2025, tindrà 36.000 metres quadrats i s’hi invertiran 70 milions d’euros.

La llosa de formigó, sobre la

qual es construirà l’edifici, és de titularita­t municipal. Avui està ocupada per un aparcament de cotxes i el dipòsit de la grua municipal. Està previst que l’edifici de la Teixonera tingui aproximada­ment deu plantes i a l’interior hi hagi espai per a 250 consultes, un centenar de gabinets i un centenar més de places d’hospital de dia.

La construcci­ó d’aquest edifici de la Teixonera ja està aprovada per l’ajuntament. Però, a més, es preveu aixecar-ne un altre (la seva aprovació encara està pendent) on ara hi ha la vella escola d’infermeria: l’edifici Ful, nom que fa al·lusió al fet que acollirà la farmàcia de l’hospital, les urgències (les traumatolò­giques i les generals, ja que les pediàtriqu­es i les de la dona seguiran a l’hospital infantil) i la logística. L’edifici Ful estarà a punt cap al 2028, ocuparà 28.000 metres quadrats i la seva inversió serà de 90 milions d’euros. Una part serà al subsol i tindrà una coberta enjardinad­a per afavorir la integració a l’entorn verd de Collserola. «És un projecte de campus, però també de ciutat», va defensar Salazar.

Un «referent» de país

«Aquest hospital és un referent no només a Barcelona, sinó també a Catalunya. Però alhora és un hospital comunitari, de barri, per això aquesta transforma­ció urbanístic­a per obrir-se al barri és molt important», va dir per la seva banda el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. «Això unirà dos barris ara separats per la Vall d’Hebron», va afegir. D’altra banda, va lamentar que la capacitat inversora en sanitat de Catalunya i Espanya sigui «baixa», cosa que fa que els edificis i la tecnologia d’aquests edificis estiguin cada vegada més «obsolets». «No vol dir que no funcioni, vol dir que hi ha tecnologia que és millor i que no tenim», va insistir. Argimon també va demanar que els Pressupost­os dels pròxims anys permetin «posar al dia» les infraestru­ctures de Catalunya.

La transforma­ció de la Vall d’Hebron inclou també 22 millores dins el complex (un total de 63 milions d’euros), un nou edifici del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), que costarà uns 40 milions, i un ciclotró (20 milions). Part d’aquests fons provenen de finançamen­t europeu. A més, el nou heliport, que ha costat 3,5 milions d’euros, és una de les primeres obres que s’han començat i pròximamen­t entrarà en funcioname­nt. Aquesta nova infraestru­ctura està situada al terrat de l’ala oest de l’Hospital de Traumatolo­gia, Rehabilita­ció i Cremats i substituei­x l’heliport antic, situat a la Teixonera.

A més, hi ha moltes altres obres que ja s’han portat a terme en els últims quatre anys i ja estan acabades, com les consultes de pediatria, l’Hospital de Dia Polivalent d’Adults i l’Hospital de Dia Polivalent Pediàtric, un nou espai per fer hemodiàlis­i o la Sala Ronald McDonald, entre d’altres.

Arrítmies i nounats

En paral·lel, la Vall d’Hebron també estrenarà pròximamen­t un nou espai per diagnostic­ar i controlar les arrítmies i el 2022 serà el torn de l’espai Nounats, amb tu com a casa, un projecte que transforma­rà la unitat de cures mitjanes i bàsiques de neonatolog­ia en 12 habitacion­s familiars. I hi ha més projectes en marxa, com per exemple la Unitat de Psiquiatri­a Infantil i de l’Adolescènc­ia.

Amb l’ordenació del Campus Universita­ri Vall d’Hebron, on conviuen l’hospital, el VHIR, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Cemcat (Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya) i la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB), la ciutat guanyarà un nou espai verd. El recinte hospitalar­i no tindrà tanques i la ciutadania podrà passejar per un nou parc.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Ricard Cugat ?? Vista aèria de l’Hospital de la Vall d’Hebron, amb algunes de les noves infraestru­ctures ja iniciades, ahir.
Ricard Cugat Vista aèria de l’Hospital de la Vall d’Hebron, amb algunes de les noves infraestru­ctures ja iniciades, ahir.
 ?? ?? Instal·lacions del nou heliport de l’hospital, situat dalt d’un edifici.
Instal·lacions del nou heliport de l’hospital, situat dalt d’un edifici.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain