El Periódico - Català

94 milions per dotar la sanitat catalana de tecnologia puntera

La ministra Darias explica a Barcelona que els diners, procedents dels fons Inveat, serviran per adquirir un centenar d’equips i «millorar el diagnòstic» hospitalar­i.

- BEATRIZ PÉREZ Barcelona

El Ministeri de Sanitat invertirà 94 milions a Catalunya per a equipament­s mèdics d’alta tecnologia. Aquest import (d’un total de 800 milions per a tot Espanya) es repartirà entre aquest any i el que ve i permetrà comprar un centenar d’equips per als diferents hospitals catalans. La inversió pertany als fons Inveat del Govern central, que tenen com a objectiu modernitza­r la tecnologia del Sistema Nacional de Salut.

«Avui hem vist a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau els equips que modernitza­rem. Són equips obsolets, de fa 12 anys», va dir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una atenció als mitjans de comunicaci­ó des de l’Hospital Clínic de Barcelona. «Millorarem la capacitat diagnòstic­a dels hospitals. Invertirem 800 milions el 2021 i el 2022. D’aquests diners, 94 milions aniran per a Catalunya,

que els destinarà a equips d’alta tecnologia», va assenyalar la ministra.

Darias va visitar Barcelona i, en concret, les instal·lacions de l’Hospital Clínic per reunir-se amb l’equip que ha desenvolup­at la teràpia cel·lular CAR-T, que consisteix a modificar genèticame­nt els limfòcits T (unes cèl·lules del sistema immunitari), després d’extreure-li sang al malalt, perquè actuïn contra la leucèmia limfoblàst­ica aguda i el limfoma de limfòcits B. Es tracta d’un tipus d’immunoterà­pia revolucion­ària i molt innovadora. El Clínic ha aconseguit desenvolup­ar la seva pròpia, que, des del febrer, està finançada per Sanitat.

Al costat de Darias, hi havia el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que va destacar la importànci­a de desenvolup­ar una teràpia avançada com la CAR-T «des del sector públic i des del món acadèmic». «Fa uns mesos, l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris (Aemps) va aprovar l’ús de la teràpia CAR-T del Clínic. En aquell moment vam acordar fer aquesta trobada per compartir el desenvolup­ament en aquest hospital d’aquesta teràpia», va destacar per la seva banda el director general del Clínic, Josep Maria Campistol.

Fons Covid

La ministra no va voler precisar si el Govern central preveu prolongar el Fons Covid-19, com sí que va fer l’any passat. «Espanya va fer un esforç extraordin­ari, les comunitats autònomes mai van tenir un finançamen­t tan gran», es va limitar a dir Darias.

En relació amb la vacunació contra el coronaviru­s dels més petits de 12 anys, la titular de Sanitat va demanar esperar als «assajos» que s’estan fent i va recordar que, abans d’administra­r el fàrmac en aquesta població, s’ha d’esperar que l’aprovi l’Agència Europea de Medicament­s (EMA). «Nosaltres estarem preparats per poder inocular-lo en cas que al final s’aprovi», va assegurar Darias, que va recordar que Espanya és avui «líder de vacunació internacio­nal». «Estem acostant-nos cada vegada més a un 90% de la població diana», va insistir.

Quant a l’ús de les mascaretes a les escoles (el conseller Argimon va dir aquesta setmana que, a Catalunya, les escoles seran el primer lloc on es deixaran d’utilitzar quan la pandèmia s’apaivagui encara més), Darias tampoc es va voler pronunciar, però va cridar a «seguir veient com evoluciona» la Covid-19 i a estar pendents de «com es comporten els virus respirator­is» aquesta tardor i hivern.

Molts centres sanitaris compten amb dotacions obsoletes, admet la ministra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain