El Periódico - Català

La llei de llibertat sexual inicia per fi el camí per a l’aprovació

- PATRICIA MARTÍN Madrid

Més d’any i mig després que el Consell de Ministres aprovés, en primera lectura, la llei de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com llei de només sí és sí amb referència a les protestes contra la sentència de La manada, s’obre pas al Congrés. La Cambra baixa va rebutjar ahir les esmenes a la totalitat presentade­s pel PP i Vox, de manera que l’avantproje­cte va ser admès a tràmit.

La llei persegueix un canvi cultural i institucio­nal, tal com va passar amb la llei contra la violència de gènere, de manera que els atacs a la llibertat sexual siguin considerat­s com una forma de violència masclista i es doni una resposta integral a les víctimes. La novetat principal del text és que introdueix al Codi Penal una definició de consentime­nt expressa perquè els jutges puguin determinar si un acte de naturalesa sexual és o no agressió, una cosa que han qüestionat alguns juristes i el Consell General del Poder Judicial. I, en un inici, va provocar frecs amb el Ministeri de Justícia.

De tota manera, el model de consentime­nt positiu ja ha sigut implantat en altres països, com Suècia o la Gran Bretanya, i a Espanya implicarà la desaparici­ó de la diferència penal entre abús i agressió. Si no hi ha consentime­nt, tot atac serà considerat agressió, delicte que comptarà amb un catàleg d’agreujants, entre els quals es troben les violacions en grup o l’ús d’armes.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va considerar que la norma, «després d’anys de por, soledat i de no ser cregudes, converteix la voluntat de milions de dones en una llei» necessària perquè el sistema actual «sempre qüestiona la víctima i no l’agressor», ja que el «terror sexual és una realitat estructura­l». La norma preveu, entre altres qüestions, sancions als proxenetes que en locals o pisos explotin sexualment dones.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain