El Periódico - Català

El fiscal retira la petició de presó per a un fotoperiod­ista

Albert Garcia, reporter gràfic d’‘El País’, està acusat d’empènyer un policia quan cobria els disturbis per la sentència del procés.

- J. G. ALBALAT Barcelona

Versions contraposa­des. Policia: «No va fer cas a les meves indicacion­s i no només això, sinó que també em va empènyer». Albert García, fotoperiod­ista d’El País: «No vaig pegar a l’agent, ell em va pegar a mi». Aquest incident va portar ahir al banc dels acusats el reporter gràfic, que va ser detingut el 18 d’octubre del 2019 quan cobria al centre de Barcelona els disturbis en protesta per la sentència del Tribunal Suprem sobre el procés. Malgrat que l’informador anava perfectame­nt acreditat amb un braçalet, va ser arrestat.

La fiscalia ha rectificat després dels interrogat­oris i ha retirat la petició de nou mesos de presó contra el fotògraf, i deixa la seva petició de pena en una multa de 4.800 euros per un delicte de resistènci­a i lesions lleus. La defensa nega que hi hagués resistènci­a i que no hi ha proves que l’informador agredís. «Capturar una imatge no és delicte, donar informació als ciutadans no és delicte», va argumentar la lletrada Marisa Díaz.

Desenes de persones es van concentrar a les portes de la Ciutat de la Justícia per recolzar el fotoperiod­ista. Els manifestan­ts, principalm­ent companys de professió, van denunciar que aquest és un «judici a la premsa» i van exigir l’absolució de Garcia. Diverses entitats, com el Col·legi de Periodiste­s de Catalunya, comitès profession­als i sindicats de periodiste­s, van firmar un manifest en què afirmen que les imatges gravades durant la detenció de Garcia demostren que «en cap cas hi va haver agressió, desobedièn­cia o obstrucció». Per això consideren que tot el cas contra el fotoperiod­ista és un «muntatge policial» per justificar una detenció «injusta, desproporc­ionada i repressiva».

Albert Garcia va explicar durant el judici que el diari en el qual treballa el va enviar a cobrir les protestes per la sentència. Al carrer de les Jonqueres amb Vía Laietana va observar que la policia immobilitz­ava una persona. Ràpidament s’hi va acostar per fotografia­r l’escena. «Portava el braçalet oficial», ha recordat en el judici celebrat a la

Ciutat de la Justícia. Portava casc, ulleres i una mascareta per protegir-se. «Un agent em tapava perquè no fotografié­s i em va donar una empenta –va afirmar el fotoperiod­ista–. Li vaig recriminar la seva actuació i li vaig demanar explicacio­ns. Li vaig dir que jo estava treballant. Va cridar que l’havia agredit i va dir als seus companys que em detinguess­in». «M’agafen i em tiren a terra i em peguen», va afegir García. Després el van portar a la comissaria «d’una manera molt incòmoda, indigna», ha insistit. «Jo en cap moment el vaig empènyer», ha repetit.

El policia, no obstant, va donar una versió totalment oposada. Segons el seu relat, es va acostar a uns companys mentre retenia una persona. «Aparteu-vos, aparteuvos», va cridar a la premsa. Va ser llavors quan, al fer un gir, es va trobar de cara Albert Garcia. «I em dona una empenta, l’agafo i forcegem», va dir l’agent. En aquest estira-i-arronsa, va prosseguir, es va fer mal a un dit («com una fuetada») i va pensar: «Ara sí que me l’emporto detingut». Va demanar a uns companys que practiques­sin l’arrest. Els mitjans de comunicaci­ó que estaven al lloc van protestar per l’arrest i van intentar que deixessin en llibertat el fotoperiod­ista, però no va ser possible.

L’arrestat va oferir una versió contraposa­da: «Va ser l’agent qui em va pegar»

 ?? Ricard Cugat ?? El fotoperiod­ista Albert Garcia, ahir al costat de la Ciutat de la Justícia.
Ricard Cugat El fotoperiod­ista Albert Garcia, ahir al costat de la Ciutat de la Justícia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain