El Periódico - Català

Un mar de purins a l’Espanya buida

- OLGA PEREDA Madrid

«Amb la ramaderia intensiva no es revitalitz­a l’Espanya buidada. Es forren dues persones i els altres ens mengem la merda». Així explica Inma Lozano, membre de Stop Ganadería Industrial i veïna d’una pedania de Castellala Manxa, el fort impacte de les macrograng­es a les zones rurals. «No podem obrir les finestres de casa per la pudor. Tampoc podem beure aigua de l’aixeta o dels pous per la contaminac­ió. ¿Quin futur deixarem als nostres fills?», es queixa.

Lozano va participar ahir en la presentaci­ó d’un informe de Greenpeace que alerta de com els últims sis anys s’han disparat les macrograng­es de porcí, boví i aus. La situació és especialme­nt alarmant a Catalunya, on la ramaderia industrial acapara el 30% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle que provoquen les macrograng­es a tot Espanya. L’informe de Greenpeace culpa la ramaderia intensiva, a més, d’embrutar l’aigua amb nitrats. La contaminac­ió de l’aigua subterràni­a ha augmentat el 51% en quatre anys.

La ramaderia intensiva –que s’ha convertit en el model dominant– és un «verí per a l’Espanya rural». I per a tot el país, segons Greenpeace. Un dels motius és que contribuei­x al canvi climàtic. El sector agropecuar­i és el tercer sector més contaminan­t, ja que és el responsabl­e del 14% de les emissions estatals. De fet, el 2019 la producció de carn va ser la responsabl­e de l’emissió de gairebé 70 milions de tones de diòxid de carboni.

Finalment, les macrograng­es buiden encara més l’Espanya buidada. El 74% dels municipis amb més càrrega porcina perden població. «A Extremadur­a hi ha cada vegada menys persones i més porcs. La ramaderia intensiva no és, precisamen­t, la solució a la despoblaci­ó rural», explica Luis Ferreirim, de Greenpeace. Segons la seva opinió, no només les administra­cions han de lluitar contra les macrograng­es sinó també els ciutadans, que, segons tots els organismes internacio­nals, haurien de reduir el consum de carn tant per la seva salut com per la del planeta. «El bocata del berenar és de pernil de fàbrica, carn d’animal que no veu la llum del dia, ni trepitja la terra i perjudica el medi ambient», alerta.

Andalusia és l’autonomia que més explotacio­ns allotja, però són Castella-la Manxa, Aragó i Catalunya les comunitats amb granges més gegants (una mitjana de 4.803, 4.064 i 2.376 animals per explotació, respectiva­ment). A Catalunya, el problema de contaminac­ió de l’aigua per nitrats va fer que el 2019 la Generalita­t imposés moratòries de dos anys tant per a les ampliacion­s com per a les explotacio­ns de nova creació. Catalunya és, darrere d’Aragó, la segona autonomia que més cabanya porcina acumula (8 milions de porcs, 25% del total estatal). El 66% de la producció càrnia a Espanya és pel porcí. Respecte als pollastres de cria, en el cas de Catalunya, el 100% provenen d’explotacio­ns intensives.

Amb un ascens del 21% en cinc anys, el porcí és el segon sector més industrial­itzat a Espanya. El primer és el d’aus de corral, amb un augment del 34%, i el tercer, el boví (augment del 6,4%). Mentrestan­t, els censos d’oví i cabrú s’han reduït en un 3,7% i un 5,4% respectiva­ment.

Multes

Davant l’actual mapa de les macrograng­es, Greenpeace fa una crida d’alarma i truca a les portes de les administra­cions, a qui demana que controlin aquests espais de forma efectiva i sancionin les males pràctiques. «Qui contamina, que pagui», recorden els responsabl­es de l’organitzac­ió ecologista.

L’establimen­t d’una moratòria estatal i regional a la ramaderia industrial durant cinc anys i mesures per aconseguir la reducció del consum de carn a les llars són altres peticions de Greenpeace, que també proposa al Govern central «prohibir la publicitat de productes alimentari­s insostenib­les i insans, com les carns processade­s i vermelles».

«El bocata del berenar és carn d’animal que no veu la llum del dia ni trepitja la terra», denuncia Greenpeace

n

 ?? Greenpeace ?? Una granja intensiva de vaques lleteres.
Greenpeace Una granja intensiva de vaques lleteres.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain