El Periódico - Català

¿Incivisme? Hi ha assumptes més greus

La plaça Roja, punt neuràlgic de Ciutat Meridiana, s’omple a les nits de grups de joves que es reuneixen per conversar i beure.

- CARLOS MÁRQUEZ DANIEL Barcelona

Malgrat que la plaça Roja és un dels 10 punts en els quals l’ajuntament intervindr­à de manera urgent en matèria de neteja de carrers, a ningú se li escapa que a Ciutat Meridiana tenen assumptes més urgents per resoldre abans que la brutícia. Aquest és un barri en el qual més de 300 famílies viuen ocupant davant la impossibil­itat de pagar un lloguer (Vila Desnonamen­t l’anomenaven, ¿recorden?), en què la renda familiar disponible és la més baixa de la ciutat (sis vegades per sota de Pedralbes, per exemple), en què els serveis socials es rescabalen diàriament per ajudar les famílies més desfavorid­es malgrat la falta de recursos públics. Serà, a més, dels últims a sortir de la crisi per la pandèmia. Aquí hi havia d’anar un cementiri, però es va considerar que el terreny era massa humit. Molt millor instal·lar els vius a través d’un pelotazo immobiliar­i liderat pel promotor Enrique Banús, de la mà de Juan

Antonio Samaranch i l’alcalde José María de Porcioles. Eren els anys 60, i moltes lluites socials després, els veïns mantenen el puny aixecat. Ara, també contra l’incivisme.

La plaça Roja és el principal punt de trobada de Ciutat Meridiana. I també del fronterer barri de Torre Baró, amb el qual comparteix estretors, tots dos a la part nord del districte de Nou Barris, entre l’autopista C-58 i Collserola. Té un parell de bars, dos mecànics, dues fleques i, atenció, cinc perruqueri­es. La més veterana és la d’Antonio Rodríguez, instal·lat en un dels entresolat­s des del 1970. «Cinc perruqueri­es, de veritat que no entenc com es poden guanyar la vida». Són set si s’afegeixen les que hi ha a 200 metres al voltant. L’Antonio va ser un dels fundadors de l’associació de comerciant­s i troba a faltar «els temps en què es feien festes al carrer i cada un portava una mica el que podia». Ara, denuncia, «això està sempre ple de llaunes, de joves bevent alcohol que compren en aquell súper d’allà».

Policia sense efectius

Assegura que s’han queixat repetidame­nt al districte i a la policia. En una recent reunió amb Mossos i Guàrdia Urbana, els van donar la raó en tot, però els van admetre que no hi ha prou efectius i que abans d’atendre els problemes d’ordre públic, han

de fer-se càrrec dels delictes de sang o altres assumptes més greus que un conflicte de convivènci­a. «A la plaça solen netejar, però no donen l’abast perquè la gent no col·labora. Tenim molts altres problemes al barri, però l’incivisme és pitjor que mai».

Una mica més amunt, just sota de la plaça Verda, Cristina Soria té la seva herboriste­ria i dietètica. Nina Krisso, es diu el seu negoci. És l’actual presidenta dels comerciant­s i coincideix amb el veterà perruquer que l’incivisme està desfermat. «Converteix­en la barana que hi ha sobre la plaça en una barra i es passen allà fins a la matinada, alguns dies, amb baralles incloses. I com que els bars no els deixen utilitzar el lavabo, fan les seves necessitat­s pels racons». Compren les llaunes en un colmado, però se sap que hi ha pisos particular­s, adverteix la Cristina, que també es dediquen a la venda de cerveses.

Malgrat les actituds incíviques, que certes comunitats fan molta vida al carrer, i de manera molt estrident, aclareix que això no és sinònim d’insegureta­t. «Els coneixem a tots, aquí ens respecten. Jo gairebé mai he tingut un problema». El ‘gairebé’ és perquè en una ocasió va tancar a la seva pròpia botiga un lladre durant dues hores. «No anava armat i era un nano del barri». Va acabar per deixar-lo marxar abans que arribés la policia. Un portaveu de l’ajuntament argumenta que la plaça Roja és un «punt estratègic de Ciutat Meridiana amb una alta freqüència d’ús». Admet que té dues cares, la diürna i la nocturna. «Quan es fa fosc es converteix en una zona d’estada prolongada, amb els problemes que això pot generar: restes de residus i orina». Davant aquesta situació, l’actuació prevista en el pla de xoc se centrarà en la «neteja intensa de racons». Complicada, precisa, la veu municipal, «per la morfologia del terreny, amb escales, porxos i diferents nivells». Filiberto Bravo, president de l’associació de veïns de Ciutat Meridiana, desinfla l’assumpte. «Hi ha incivisme, però el principal problema que tenim aquí continua sent el de la vivenda i la feina, no ens n’oblidem». Adverteix que els Mossos «estan recorrent a una violència fora del normal en els desnonamen­ts, molt més que abans». «I ens sorprèn –prosseguei­x– perquè nosaltres no hem anat mai d’aquesta manera». Això passa, recorda, malgrat «que està en vigor, fins al 31 d’octubre, la moratòria aprovada pel Govern en matèria de desnonamen­ts». Doncs bé, entre el 21 i el 27 d’octubre tenen programats fins a 10 llançament­s al barri. «No tenim temps per dedicar-lo a l’incivisme, que existeix i crec que ha crescut per culpa de la pandèmia. Tingues en compte que aquí la gent viu en pisets, i per això també surten al carrer a fer vida», resumeix. Treu ferro als botellons perquè els considera un problema de ciutat. «Insisteixo: el problema és la vivenda i la feina, i que estigui ben remunerada.

n

 ?? ?? Restes de plantes abandonade­s, panoràmica de la plaça Roja i trastos vells a la vorera, dilluns passat.
Restes de plantes abandonade­s, panoràmica de la plaça Roja i trastos vells a la vorera, dilluns passat.
 ?? Álvaro Monge ??
Álvaro Monge
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain