El Periódico - Català

Cultura a la Trini més enllà de la Mercè

El Centre Cívic Trinitat Vella s’omplirà demà durant vuit hores de contes (no només per a nens), màgia, titelles i memòries personals i col·lectives en el Festival Internacio­nal Solidari d’Oralitat (FISO).

- HELENA LÓPEZ Barcelona

Al mur davant l’entrada principal del Centre Cívic Trinitat Vella, una pintada: La Trini és migra i feminista. El grafiti –sense firmar– no té res a veure amb el que passarà a l’interior d’aquest equipament el cap de setmana, tot i que, pel seu missatge, tindria tot el sentit que així fos. La tercera edició del Festival Internacio­nal Solidari d’Oralitat (FISO) omplirà demà durant vuit hores l’auditori d’aquest actiu centre cívic de barri de contes (no només per a nens), de teatre de l’oprimit, de màgia, de marionetes i d’històries per no oblidar els orígens propis i comprendre els dels nostres veïns.

La Mercè del 2016 va situar per primera vegada –i ja en van sis– el parc de la Trinitat al mapa cultural de la capital catalana –com a mínim per al mainstream–, però aquesta aposta anual des de la casa gran per fomentar la programaci­ó cultural en aquesta barriada aixecada entre el riu Besòs, la ronda de Dalt i la Meridiana no és ni de bon tros l’únic moment de l’any en el que els seus carrers –i escenaris– s’omplen de cultura i cultures.

El carnaval, del millor

Succeeix així amb programaci­ó pensada des d’altres punts de la ciutat –com és el cas del FISO, organitzat per la companyia de teatre La Manivela– o produïda pels seus propis veïns. «El Carnaval de la Trini és un dels millors de tot Barcelona. Qui el coneix, ho sap», no es cansa de reivindica­r Dani Ruiz, orgullós fill del barri, membre de Maletas Viejas i un dels tres presentado­rs d’aquesta edició del FISO, juntament amb La Pelos i Dani Gómez Carbonell.

L’actor, narrador, mim, formador i director de La Manivela, William Arunategui, reivindica que festivals com el que se celebra aquest dissabte a la Trini «donen a conèixer d’una manera real altres tipus de cultures». Un festival que a més d’una variadíssi­ma programaci­ó de primer ordre i amb un marcat caràcter social, amb companyies com la TiritiTran­s Trans Trans, tindrà dos micros oberts i ofereix tres premis gràcies a la col·laboració amb el centre cívic: dos de contractac­ió –un gran premi en els temps que vivim– i una residència artística, també a l’equipament, que inclou l’estrena del resultat de la residència. «El festival té tres principis: la memòria personal i dels pobles, la consciènci­a ecològica i la diversitat i multicultu­ralitat», relata.

L’any passat va estar principalm­ent enfocat a la memòria i aquest se centrarà més en la multicultu­ralitat, segonspros­segueix

Arunategui, que recorda amb emoció escenes viscudes en l’edició de l’any passat, que van celebrar gairebé de miracle, just abans de l’enèsim tancament per l’enèsima onada. «Una dona recordava que va caminar quatre dies des de Múrcia per arribar a Barcelona sense menjar. Amb un moniato per a tot el dia, que partien per la meitat, per menjar un tros al matí i un altre a la tarda», rememora emocionat l’actor d’origen colombià.

L’Orgull de la Trini

Al matí hi haurà un taller de contes i un altre de màgia, i a partir de la una comença la programaci­ó, en la qual hi ha espai per a totes les arts en les quals la paraula parlada juga un paper clau. De les cançons a la poesia.

A més de la Mercè i el FISO (i el Carnaval), el barri acull i organitza –les dues coses– des de fa dos anys l’Orgull de la Trini, impulsat per una sèrie d’entitats del territori, com Maletas Viejas, Colorín Colorado o Tukantú, la batucada de joves de Trinitat Vella a l’Ateneu Llibertari Lliure Pensament, a la Casa de les Aigües, un altre dels escenaris més bonics del barri. «L’última edició va ser espectacul­ar, presentat per Luna Diva», assenyala l’agitador cultural Dani Ruiz, un dels organitzad­ors, qui també destaca la incorporac­ió del Centre Cívic Trinitat Vella com un dels espais del Barcelona Districte Cultural (BDC), circuit que programa funcions gratuïtes repartides pels 10 districtes de la ciutat i que inclou les arts escèniques i audiovisua­ls.

n

 ?? Ricard Cugat ?? William Arunategui, director del festival de Trinitat Vella.
Ricard Cugat William Arunategui, director del festival de Trinitat Vella.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain