El Periódico - Català

Bardem posa rostre als mals capitalist­es a ‘El buen patrón’

L’actor interpreta un empresari tan paternalis­ta com cacic en la tragicomèd­ia ‘El buen patrón’, de Fernando León de Aranoa, candidata espanyola a l’Oscar que arriba avui als nostres cines.

- NANDO SALVÀ

Es podria dir, i de fet ho han dit ells mateixos, que la nova pel·lícula dirigida per Fernando León de Aranoa i protagonit­zada per Javier Bardem és el contraplà del que tots dos van retratar junts a Los lunes al sol (2002), aquell drama sobre un grup de treballado­rs condemnats a l’atur i a la crisi existencia­l pel mercat i les seves reconversi­ons industrial­s. Les simpaties d’El buen patrón s’inclinen del mateix costat que les d’aquesta obra predecesso­ra però, en aquesta ocasió, el focus no es manté en els explotats sinó que es posa amb intencions satíriques sobre els que exploten.

«Una de les coses que han passat des de l’estrena de Los lunes al sol és que, dues dècades després, estem molt més exposats a través de les xarxes socials», ens explicava l’actor madrileny fa setmanes, durant la presentaci­ó al Festival

de Sant Sebastià de la pel·lícula que representa­rà Espanya en la pròxima edició dels Oscars, i que arriba avui als nostres cines. «És més fàcil saber qui ha dit què, i per tant la gent no s’atreveix a queixar-se per por del càstig. Darrere de cada empleat, a més, hi ha 500 persones més que estarien disposades a fer la seva feina per menys diners, i el mercat laboral juga amb això; al final, els toca rebre als de sempre. El sistema crea individus com el protagonis­ta d’El buen patrón, i alhora els individus com ell són els que mantenen el sistema».

Un cacic, en realitat

El subjecte en qüestió es diu Julio Blanco i és un empresari fabricant de balances que presumeix de tractar els seus treballado­rs amb tota la justícia que el seu producte simbolitza malgrat que, en realitat, es comporta com un cacic. La pel·lícula l’acompanya a través d’una setmana de la seva vida durant la qual, mentre es veu simultània­ment enfrontat a un empleat acabat d’acomiadar, a un altre que passa per una depressió i a una ambiciosa becària, es veu empès a cometre actes cada cop més atroços per evitar l’ensorramen­t de la façana rere la qual es protegeix. El buen patrón converteix el seu camí en un crescendo de tensió dramàtica puntuat pel tipus d’humor que fa sentir-se culpable el que riu.

«A Espanya hi ha molts paios com Julio Blanco, des de presidents de clubs de futbol fins a alcaldes passant per amos de bar que maltracten els seus cambrers», explica Bardem sobre el seu personatge, al qual interpreta situant-se hàbilment en un lloc indetermin­at entre la contenció i l’excés, i dota d’un somriure aparentmen­t benigne després del qual, sens dubte, s’amaguen muntanyes d’immundícia moral. «Són persones que són corruptes i nocives, però que ens resulten gracioses, carismàtiq­ues i planeres i, per tant, les excusem i fins i tot les aclamem. Em refereixo a gent com Jesús Gil i Gil i el rei emèrit. És un tipus d’actitud molt espanyola».

Mentre contempla el seu antiheroi protagonis­ta, diem, El buen patrón exhibeix un tipus de sarcasme i comèdia negra que recorda el cine dels germans Coen, i que en bona mesura és el que permet que la pel·lícula resulti políticame­nt penetrant sense necessitat de desplegar pancartes i que, en concret, abordi assumptes com la desigualta­t de classes, la discrimina­ció institucio­nal i la incapacita­t del capitalism­e per corregir la seva pròpia lògica i les seves dinàmiques. «El mercat laboral és cada vegada més cruel i individual­ista, i va deixant el treballado­r cada vegada més desprotegi­t», lamenta l’actor, mentre reconeix la progressiv­a destrucció de la consciènci­a social com un procés fins a cert punt inevitable. «Ens han fet creure que un mileurista és algú que s’hauria de sentir una persona privilegia­da, i això és terrible. Així les coses, és lògic que molts deixin de preocupar-se del bé comú i s’ocupin només de les seves necessitat­s individual­s: la seva feina, la seva casa, el seu benestar».

Un transsumpt­e de tots plegats

Potser el gran mèrit de la pel·lícula és que no només deixa clar que el seu protagonis­ta està realment convençut de ser un bon patró sinó que, a més, aconseguei­x que empatitzem amb ell i fins i tot estiguem del seu costat durant bona part del metratge. Segons Bardem, això en bona mesura es deu al fet que, en realitat, Blanco pot fàcilment entendre’s com un transsumpt­e de tots nosaltres. «En el nostre dia a dia tots exercim certes cotes de poder. I no fa falta ser un empresari com Julio Blanco per estar exposat a cometre abusos en aquest sentit, o atacs de xenofòbia o comportame­nts masclistes», adverteix. «En teoria tots tenim els valors ètics i el civisme molt ben instal·lats, però la pràctica és molt diferent; per això hem d’estar sempre atents per no caure en conductes contràries a allò que diem defensar. ¿Com tractem qui ens porta el cafè en un bar o qui neteja l’escala de l’edifici on vivim?».

I això, afegeix, és especialme­nt important ara que ja ha quedat clar que de la pandèmia no sortirem millors i més forts, com durant un temps vam voler creure, sinó més aviat el contrari. «Estem tots molt angoixats, molt dolguts i molt colpejats. S’han perdut llocs de treball, s’han trencat famílies, s’han destruït vides i el futur de tota una generació penja d’un fil. Necessitar­íem estar units per superar aquesta crisi i en canvi estem més dividits que mai. Vull creure que som capaços de canviar d’actitud».

«Gent com Jesús Gil o el rei emèrit són corruptes i nocius, però ens resulten graciosos i els aclamem» «Ens han fet creure que un mileurista és algú que s’hauria de sentir una persona privilegia­da, i això és terrible» JAVIER BARDEM

 ?? ?? Javier Bardem, en un fotograma d’‘El buen patrón’, de Fernando León de Aranoa.
Javier Bardem, en un fotograma d’‘El buen patrón’, de Fernando León de Aranoa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain