El Periódico - Català

L’editorial Gigamesh trenca les regles del llibre amb venda directa

El segell especialit­zat en fantasia només vendrà a la seva pròpia botiga, per internet i en fires, i dedicarà l’estalvi en intermedia­ris a rebaixar el preu dels seus títols entre el 30% i el 40%.

- ERNEST ALÓS Barcelona

L’anomenada cadena del llibre és un ecosistema amb unes regles clares. Entre l’editor i el comprador hi ha dues baules, el distribuïd­or i el llibreter, que cobren per la seva tasca prop del 55% del preu de venda al públic. Ni el gran disruptor del sector, Amazon, ha trencat aquesta cadena, sinó que ha suplantat aquestes baules tradiciona­ls (i s’ha emportat també la part del lleó, ha amenaçat llibreters i distribuïd­ors i ha deixat els editors igual o pitjor). En aquest marc, la petita editorial Gigamesh ha decidit embarcar-se en un experiment que trenca les regles del joc. Segons explica el seu propietari, Alejo Cuervo, una fórmula per fer que els números quadrin (una cosa cada vegada més difícil) a editorials de la seva dimensió, suprimint mitjancers i rebaixant dràsticame­nt el preu dels llibres per fer-los competitiu­s. Suposa un precedent que fa realitat (a petita escala) el pitjor dels escenaris per als llibreters, que ja han vist amb alarma com puntualmen­t els grans editors han fet assajos de venda directa des de les seves webs.

Fa uns dies, Gigamesh va donar ordres als seus distribuïd­ors de retirar els seus títols de les llibreries d’Espanya. Després de modificar els seus preus de venda al públic (d’un 30% a un 40% menys), només estaran disponible­s a la mateixa llibreria Gigamesh, a la web de venda online Lektu (participad­a per la mateixa empresa) i a les fires i convencion­s a les quals acudeixi el segell. Per mantenir els ingressos de l’autor (un percentatg­e del preu de venda), en aquest model el percentatg­e de royalties passaria a augmentar.

La jugada de Gigamesh és un intent d’adaptació al canvi d’hàbits del lector –«la distribuci­ó per correu seguirà creixent»– i a la redimensió de l’editorial després de caducar els seus drets sobre els llibres de George R. R. Martin (va significar acomiadame­nts de personal). Gigamesh ja en va fer un primer pas renovant tot el catàleg, saldant les seves existèncie­s en els antics formats (amb un resultat econòmic que, segons Cuervo, li va acabar d’obrir els ulls davant la seva última aposta) i llançant els nous títols amb un format més atractiu, amb tapa dura i nous dissenys. El resultat és que amb les tirades mitjanes cada vegada més baixes, això ha donat algun bon resultat en títols com els clàssics de la ciència-ficció russa dels germans Strugatsky, però obliga a fixar preus gens competitiu­s als títols que han d’incloure també el cost d’una nova traducció, com els de Daryl Gregory, que amb preus superiors als 20 euros han obtingut una resposta decebedora. «L’objectiu és abaixar dràsticame­nt els preus per fer els llibres més competitiu­s. Els grans editors poden treballar per sota de la barrera psicològic­a dels 20 euros en format trade i els 10 euros en format de butxaca, però cada vegada és més difícil per a les petites editorials aconseguir­ho», explica Cuervo.

Model de creixement

«Sé que inicialmen­t m’estic rebaixant el sostre de vendes. Però els models de negoci de creixement, a molts sectors, són els que han eliminat la intermedia­ció», al·lega Cuervo. «En un mercat saturat, el lector té més del que pot llegir, així que acaba decidint en funció de motius més de descart que d’elecció», afegeix l’editor. Que aquest model s’estengués (i

Cuervo considera que és viable per a les petites editorials, sobretot si decideixen associar-se amb una llibreria amb què treballin en exclusiva) seria una pèssima notícia per als llibreters. Amb unes conseqüènc­ies sobre la viabilitat del teixit de llibreries que, d’altra banda, els grans grups editorials no es podrien permetre. «Depenen de les llibreries per col·locar els best-sellers. Però al cap i a la fi, ja s’estan saltant la intermedia­ció de moltes formes: amb els seus propis segells d’autoedició, venent en ocasions de forma directa, com van fer alguns durant la pandèmia..., o distribuin­t a través d’Amazon, cosa que nosaltres no farem».

Curiosamen­t, Cuervo també és llibreter. «La crisi que visc com a editor, com a llibreter no la tinc. La llibreria continua tenint un valor de socialitza­ció i una experiènci­a de compra més atractiva, cosa que s’ha demostrat amb les mostres de recolzamen­t que s’han donat durant la pandèmia», apunta.

Ha donat ordres als seus distribuïd­ors de retirar els seus títols de totes les llibreries

«La crisi que visc com a editor, com a llibreter no la tinc», explica Alejo Cuervo

n

 ?? Jordi Cotrina ?? Alejo Cuervo, a la llibreria Gigamesh, al número 8 del carrer de Bailèn de Barcelona.
Jordi Cotrina Alejo Cuervo, a la llibreria Gigamesh, al número 8 del carrer de Bailèn de Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain