El Periódico - Català

El Planeta, el més ben pagat del món: un milió d’euros

El premi, que s’entrega avui en una gala a la sala Oval del MNAC, augmenta per sorpresa la dotació i supera la del Nobel de literatura.

- ANNA ABELLA Barcelona

La barbaritat d’un milió d’euros. És el que cobrarà des d’avui el guanyador del premi Planeta, que fins ara estava dotat amb 601.000 euros. Una xifra que col·loca el guardó, en la seva 70a edició, per sobre del Nobel de literatura (uns 980.000 euros). Josep Creuheras, president del primer grup editorial espanyol, llançava ahir la notícia bomba durant la tradiciona­l roda de premsa prèvia a la gala d’entrega, que se celebrarà a la sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) amb l’assistènci­a dels reis Felip i Letizia.

«Ja era el més ben dotat de la literatura en castellà, però no entrem en competènci­a amb altres premis. Responem a la llarga tradició del premi, que ha anat pujant gradualmen­t des de les 40.000 pessetes inicials. En aquest moment, coincidint amb la bona salut del sector del llibre hem cregut oportú augmentarn­e la dotació», explicava Creuheras, que també va informar de l’augment de la dotació per a l’obra finalista, que passarà a ser de 200.000 euros en comptes dels 150.250 que tenia fins ara.

En les trames de les 10 obres finalistes, elegides entre les 654 que es van presentar al premi (xifra rècord), predomina el thriller, amb algunes històries clarament de novel·la negra, amb assassinat­s en sèrie fins i tot, ambientade­s a la Guerra Civil espanyola, la postguerra, el Madrid dels anys 80 o a La Manxa. També la novel·la històrica, alguna remuntant-se a l’època dels huns i els vàndals, i una altra a la Revolució Russa i a l’Alemanya nazi. Una de les finalistes s’acosta a les conseqüènc­ies de l’atemptat islamista d’Atocha, l’11 de març del 2004; i una altra rescata el realisme màgic, tendència que feia temps que no es rebia.

A la gala d’avui, amb presència dels reis, està confirmada l’assistènci­a del ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; la ministra d’Educació, Pilar Alegría; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i, per part del Govern de la Generalita­t, només la de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Durant l’acte davant la premsa, el director de l’Àrea de Llibres del Grupo Planeta, Jesús Badenes, va confirmar amb dades el «balanç tremendame­nt positiu» del sector del llibre després d’aquest any i mig de pandèmia. A Espanya hi ha hagut un augment de facturació i aquest any s’espera superar les xifres rècord del 2013: el 2021 hi ha hagut un «comportame­nt exemplar i imprevist. S’ha venut el 30% més que el 2020 i el 15% més que el 2019. Ha crescut el còmic i el fantasy i la novel·la en general, a més de la literatura infantil i juvenil. Hi ha hagut més lectura d’evasió, una cosa normal en els temps de pandèmia que hem viscut», va assenyalar Badenes, que va afegir que, segons les xifres, «50 de cada 100 lectors de llibres són assidus i el 68,8% afirma que llegeix llibres», tot i que encara estem 10 o 12 punts per sota dels països nòrdics, que són els que més llegeixen.

També va apuntar que «s’ha comprat diferent». El 23% ho comprat a través del comerç electrònic i de les plataforme­s transversa­ls promogudes per grups de llibreries, especialme­nt durant les setmanes de confinamen­t; el 70% van continuar comprant en llibreries físiques, «que cal protegir», va assenyalar.

Les dades auguren que aquest 2021 la facturació superarà la xifra històrica del 2013

 ?? David Zorrakino / Europa Press ?? El president del Grupo Planeta, Josep Creuheras, ahir a la roda de premsa prèvia als premis Planeta 2021.
David Zorrakino / Europa Press El president del Grupo Planeta, Josep Creuheras, ahir a la roda de premsa prèvia als premis Planeta 2021.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain