El Periódico - Català

Pedri, el jove dels 1.000 milions

- MARCOS LÓPEZ Barcelona

La seva irrupció va enlluernar Messi, com si durant uns mesos estigués jugant amb Xavi i Iniesta

Va arribar al Barça fa tot just un any per jugar al filial. El club blaugrana va pagar cinc milions per aquest juvenil canari que va meravellar a tothom. Ara, ja major d’edat, ha renovat fins al 2026 amb la clàusula més alta de tota la plantilla. És un dels pilars bàsics de la reconstruc­ció esportiva.

Fa dos anys valia cinc milions. Tenia 16 anys i el Barça va pagar aquesta quantitat per un juvenil canari, que tan sols havia disputat tres partits com a profession­al. Fa un any arribava a la península disposat a jugar al filial, tot i que ja abans de firmar el contracte com a entrenador a Ronald Koeman li van parlar d’un jove, llavors amb 17 anys, que era una meravella. «N’hi ha un, es diu Pedri, fitxat del Las Palmas. No el conec, però diuen... Ha de ser el nou Laudrup, el nou Iniesta, però no el conec. Ja veurem», deia el tècnic de camí a l’estadi per ser presentat per Bartomeu com a entrenador del Barça.

Sí, paraules importants per a algú que no havia jugat ni un sol minut a Primera Divisió. Ara aquest jove canari, ja major d’edat (18), val 1.000 milions d’euros i acaba de renovar fins al 2026. Aquesta és la clàusula de rescissió que ha col·locat el Barça a Pedri, el talent que ha fet caure barreres de manera vertiginos­a en un any embogidor.

Venia per jugar inicialmen­t al filial i s’ha convertit en un dels pilars de la reconstruc­ció esportiva. Primer va fer somriure Messi, el Messi del burofax a Bartomeu, emmurriat com estava amb el món culer. Després va fer disfrutar des de la distància –el soci no podia trepitjar el Camp Nou per la pandèmia– l’aficionat, captivat per aquest joc senzill i, alhora, màgic. Com si flotés sobre la gespa.

L’adolescent anònim

Va acabar trencant vells prejudicis sobre l’adaptació a l’elit. De Segona a Primera com si jugués al seu Tegueste natal. I d’allà a la selecció, bressat per Luis Enrique com una de les banderes de la nova Espanya, capaç de plantarse a l’Eurocopa, demanar la pilota i que ningú li prengués fins que va ser elegit, sense cap discussió, com el millor jove del torneig. No només això. També va ser inclòs en l’onze ideal. Després, va encadenar els Jocs Olímpics, en què va besar la plata a Tòquio, a més a més de castigar el seu cos (75 partits en una temporada extenuant), cosa que li ha provocat dues lesions musculars.

Pedri és aquell adolescent que va aparèixer de manera anònima al Camp Nou (venia del Las Palmas, de Segona), fitxat l’últim dia del mercat de l’estiu del 2019. Es va coure a foc lent al club insular durant una temporada, preparant en silenci el seu assalt al Barça. I a Espanya. Ningú intuïa el que s’amaga en aquest cos petit, però resistent, criat lluny de les grans acadèmies dels poderosos clubs europeus. Un talent insular. Ni tan sols ell ho sabia. «Estàvem amb el president del Las Palmas a Marbella de pretempora­da, vam veure Pedri i vaig dir ‘mira-te’l, per aquí ve el milionari, però encara no ho sap’», va revelar Pepe Mel, el tècnic del Las Palmas, recordant que aquesta resistènci­a que desprèn en el seu joc ve del fet que també feia atletisme.

Planes i Bakero

Detectat pel club blaugrana a través de Ramon Planes, secretari tècnic amb Bartomeu, secretari tècnic amb Laporta, i José Mari Bakero, que va anar a espiar-lo en un amistós contra el Betis fa dos estius. La seva irrupció va enlluernar tothom. Per començar, els seus propis companys. Inclós Messi. Leo va creure que veia un emotiu viatge al passat, com si durant alguns mesos estigués jugant amb Xavi i Iniesta. Però Pedri, com sempre ha recordat ell, vol tenir vida pròpia. Ser Pedri. Un jove que val 1.000 milions d’euros. O sigui, dues terceres parts del que costarà el futur Espai Barça, si l’assemblea de compromiss­aris concedeix aquest diumenge a Laporta la possibilit­at de negociar amb Goldman Sachs aquest crèdit de 1.500 milions.

«És humil. Ve d’una família humil. Sap sempre el que ha de fer», recorda Koeman cada vegada que li pregunten per Pedri, una de les seves obres que perdurarà per sempre. Se’n vagi quan se’n vagi, l’heroi de Wembley. O quan el facin fora. Ell marxarà, però Pedri seguirà al Camp Nou. «És únic, té una cosa especial», afirma Luis Enrique, el selecciona­dor que li ha entregat el comandamen­t de l’Espanya menys madridista, amb el que això suposa, mai vist en la història de la Roja.

Ell no canvia. Pedri juga sempre igual, aliè a l’admiració que genera amb el seu futbol. Admiració i emoció. Té rang d’estrella, però no perd el món de vista. El seu únic món és la pilota. D’acord, si algú el vol comprar, costa 1.000 milions d’euros, la xifra més gran mai posada a un futbolista al Camp Nou, per sobre dels 800 en què va ser taxada la sortida de Griezmann (2019) i fins i tot de Messi (700), quan va renovar el novembre del 2017.

 ?? Jordi Cotrina ?? Pedri, en una acció del partit contra la Reial Societat d’aquesta temporada al Camp Nou.
Jordi Cotrina Pedri, en una acció del partit contra la Reial Societat d’aquesta temporada al Camp Nou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain