El Periódico - Català

Un Tour de «quatre setmanes»

La prova equipararà els ciclistes dels dos sexes per donar solemnitat al naixement de la carrera femenina que s’iniciarà a París per ‘allargar’ vuit dies la competició amb els mateixos patrocinad­ors i mallots de gala que recompense­n l’esforç dels corredor

- SERGI LÓPEZ-EGEA Barcelona Mónica Marchante

El Tour del 2022 durarà per primera vegada a la història «quatre setmanes»; les tres tradiciona­ls dedicades al ciclisme masculí i una extra que tindrà el femení com a protagonis­ta de la carrera, segons les paraules pronunciad­es ahir al Palau de Congressos de París per Christian Prudhomme, màxim responsabl­e de la prova, durant la solemne presentaci­ó de la pròxima edició d’una ronda francesa especial i que vol impulsar al màxim el paper de la dona sobre la bicicleta. «Es podien organitzar carreres femenines, però calia donar-hi un impuls mediàtic i crear un escenari», va afegir Prudhomme.

Homes i dones compartira­n patrocinad­ors. Elles i ells lluiran el mallot groc com sempre passa, la recompensa a liderar el Tour; unes i d’altres vestiran el verd com el més regular de la carrera, el de llunes que identifica el millor escalador i el blanc que destaca el jove menor de 25 anys més prometedor de la prova.

De bracet de Marion Rousse, la directora de la prova femenina, es va conèixer un traçat exigent, amb etapes de fins a 175 quilòmetre­s, amb trams de terra entre les vinyes del xampany, amb escalades als ballons dels Vosges (el Grand Ballon i el Ballon d’Alsàcia) i una etapa final, la vuitena, que acabarà a la Planche des Belles Filles, per on també passaran els nois el setè dia de la competició masculina.

Hi ha 20 km de llambordes per als nois i trams sense asfalt per a les ciclistes

100 anys a la vista

«Hem creat un Tour femení que espero que duri 100 anys i sigui referència al món», va afegir Prudhomme. «És un honor donar més veu al ciclisme femení com a directora d’aquesta nova carrera», va indicar Marion Rousse.

Elles sortiran de París el diumenge 24 de juliol, acompanyad­es per les càmeres de la televisió francesa, per arribar el diumenge següent (31 de juliol) a la Planche des Belles Filles, a partir d’ara denominada com la Super Planche des Belles Filles.

I ells, els homes, en una presentaci­ó que va comptar amb la presència de Tadej Pogacar, el guanyador dels dos últims Tours, viatjaran de Copenhague­n (Dinamarca) a París passant per Bèlgica i Suïssa, tal com ja va avançar aquest diari. Ells, els corredors, tindran tres setmanes, entre el 2 i el 24 de juliol, per visitar i ascendir pels Vosges, els Alps, el Massís Central i el Pirineu, amb dues contrarell­otges i cinc arribades en alt, que serien sis si Mende se’n considera una, tot i que hi hagi un últim quilòmetre en pla.

Amb l’assistènci­a a París de Federic de Dinamarca, hereu al tron danès, es va reivindica­r el perill que pot comportar el pont del Gran Belt, pel vent, en un pas de 16 quilòmetre­s que tindrà lloc a la segona etapa. I sobretot la que pot ser etapa reina a l’ombra, la cinquena, la que portarà els ciclistes de Lilla a Arenberg, amb 20 quilòmetre­s sobre llambordes, repartides en 11 sectors, cinc dels quals mai han sigut transitats ni pel Tour ni per la ParísRouba­ix, un autèntic i estiuenc Infern del Nord.

Després d’escalar la Super Planche des Belles Filles arribarà el torn dels Alps amb dues etapes magnífique­s, dos finals en alt (Granon, la cimera d’Eduardo Chozas, i Alpe d’Uès, que compleix 70 anys de vida ciclista), una doble visita al Galibier sense oblidar tampoc el trànsit pel Granon i la Croix de Fer. El Pirineu, ja en la tercera setmana, està destinat a fer fora el singlot dels corredors, amb dos finals més programats en un cim (Peyragudes i Hautacam) i les ascensions per l’Aspin, Aubisque i el nou Spandelles, tot i que sense Tourmalet.

Tot acabarà amb una contrarell­otge de 40 quilòmetre­s abans del passeig per París i la transferèn­cia del testimoni a les ciclistes, perquè pateixin i disfrutin amb vuit dies extres de bicis al màxim nivell.

nMai no és tard quan arriba. Per primera vegada en la història ASO i el Tour de França obren els ulls davant una realitat imparable, la de les ciclistes que competeixe­n i ofereixen espectacle, tal com hem vist en els Jocs, sense anar més lluny, o en la París-Roubaix. Diu el director del Tour, Christian Prudhomme, que «la idea és trobar l’equilibri econòmic per a algun dia celebrar el centenari de la prova femenina». Caldrà veure si els premis estan més equilibrat­s que en la París-Roubaix, on la guanyadora va rebre 1.535 euros pels 30.000 del guanyador, malgrat que en audiència a França la proporció va ser del 50% la femenina respecte a la masculina.

El Tour femení anirà del 24 al 31, per allargar presència dels mitjans i aprofitar els recursos habituals que l’organitzac­ió utilitza per al Tour. Buscant precisamen­t atenció han nomenat directora de la carrera la mediàtica excampiona francesa Marion Rousse, comentaris­ta habitual de les carreres masculines a la televisió francesa. L’exciclista ha escrit a les seves xarxes, sota una foto seva de nena amb un trofeu a la mà, una emotiva reflexió: «quan jo era petita no podia somiar participar algun dia en el Tour, però noies, aquest somni s’ha fet realitat per a vosaltres».

El setembre del 2020 Marion també va recórrer a les seves xarxes, aquesta vegada per denunciar el masclisme del diari L’Humanité, a les pàgines del qual va sortir una vergonyant vinyeta en la qual apareixia Marion, despullada al llit al costat de la seva parella Julian Alaphilipp­e i el micro de France TV per entrevista­r-lo. L’escàndol va acabar amb l’acomiadame­nt del responsabl­e.

Aquell mateix mes, en vigílies de rebre la carrera a la seva ciutat, l’acabat d’elegir alcalde de Lió, l’ecologista Grégory Doucet va disparar amb bala a ASO al diari Le Progrès. «El Tour genera una imatge masclista de l’esport, és l’última gran competició que no ha donat el pas a una versió femenina». Ara sembla que el Tour vol esborrar aquest estigma que començava a tacar el seu prestigi. Falta saber si van de debò o és un simple rentat d’imatge.

n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain