El Periódico - Català

La Moncloa demana als barons tancar files en el finançamen­t

> El PSOE es bolca perquè ningú es faci la foto amb Feijóo en la cimera del 2 de novembre i buscarà un acord intern

- MARISOL HERNÁNDEZ Madrid

La participac­ió del PSOE en l’acte del 2 de novembre a Santiago de Compostel·la, al costat de dos presidents del PP i Miguel Ángel Revilla, està en aquests moments en suspens. El silenci s’ha apoderat de les comunitats socialiste­s i ningú confirma ara la seva assistènci­a a un fòrum plantejat per reivindica­r l’Espanya despoblada en el nou model de finançamen­t.

El mestissatg­e amb el Partit Popular quan el Ministeri d’Hisenda està a punt d’obrir el debat sobre el nou sistema, el fet que Feijóo ho anunciés entre intenses crítiques a l’Executiu i a Catalunya i la proliferac­ió d’aquestes reunions híbrides (fa unes setmanes hi va haver una trobada entre el País Valencià i Galícia) han molestat l’Executiu, que des de dijous està mirant d’impedir que els seus barons acudeixin a aquest conclave. La pressió ja ha donat els seus fruits. El mateix dia, La Rioja va confirmar que se’n despenjava i ahir cap dels altres presidents assegurava la seva presència. De fet, aprofitara­n que tots són al congrés del partit a València per reunir-se i parlar-ne.

Fonts de l’Executiu admeten que se’ls ha cridat a l’ordre perquè no hi vagin, tot i que reconeixen que és possible que «algun» ho faci. L’exhibició d’aquestes diferèncie­s ha accelerat dins el PSOE el debat sobre la necessitat d’una postura comuna en finançamen­t. Fins ara tots els dirigents, populars i socialiste­s, han presumit d’independèn­cia, reunint-se amb autonomies d’un altre color polític amb els mateixos problemes i reptes. Però històricam­ent les direccions del PP i el PSOE han imposat un acord intern de mínims.

Escepticis­me

El president d’Extremadur­a, Guillermo Fernández Vara, com a nou responsabl­e de Política Autonòmica, serà l’encarregat d’intentar-ho. Ell ja s’ha fixat la tasca. Aquest propòsit compta amb defensors i detractors. La postura sol canviar en funció de si un és president o cap de l’oposició. Més escèptics amb el pacte intern són els presidents, més proclius els líders de l’oposició. L’exemple clar podria ser el PSOE andalús.

Fonts socialiste­s d’Andalusia assenyalen que «és imprescind­ible fixar una posició de partit» per «ajudar» el Govern. Que el PSOE contribuei­xi a «orientar» l’Executiu. I que el PP tingui la seva pròpia discussió interna. Però altres federacion­s com Castellala Manxa ho veuen molt diferent. «No hi pot haver una posició única perquè aquest no és un debat ideològic, sinó territoria­l». Dins el Govern admeten que els barons socialiste­s «continuara­n dividits» perquè, a més, d’aquí a un any i mig tenen autonòmiqu­es.

 ?? Lavandeira Jr/ Efe ?? El president de la Xunta, Núñez Feijóo (a la dreta), saluda Fernández Mañueco, de Castella i Lleó, davant el valencià Ximo Puig.
Lavandeira Jr/ Efe El president de la Xunta, Núñez Feijóo (a la dreta), saluda Fernández Mañueco, de Castella i Lleó, davant el valencià Ximo Puig.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain