El Periódico - Català

El CIS retalla tres punts la distància entre PSOE i PP

> El sondeig es va fer durant la convenció popular i després del pacte per regular el lloguer

-

La convenció del PP ha insuflat aire demoscòpic a Pablo Casado i ha aconseguit erosionar l’impacte dels últims acords al si del Govern, com ara la llei de vivenda i el projecte de Pressupost­os del 2022. Els populars han retallat la seva distància amb el PSOE en gairebé tres punts, fins als 6,4 punts de diferència, segons el baròmetre de l’octubre del Centre d’Investigac­ions Sociològiq­ues (CIS). Els socialiste­s de Pedro Sánchez se situen en un 28,5% d’estimació de vot (davant el 29,6% del setembre), per davant del 22,1% (1,6 punts més que fa un mes) que obté el líder del PP. En el seu anterior baròmetre el CIS va atorgar nou punts d’avantatge sobre el PP, que queia gairebé tres punts.

El treball de camp d’aquest sondeig, correspone­nt a l’octubre, es va realitzar de l’1 al 13 d’octubre, o sigui que va coincidir amb la celebració de la convenció nacional del PP, l’anunci de l’acord entre el PSOE i Unides Podem sobre la regulació del preu dels lloguers i la declaració judicial de l’expresiden­t Carles Puigdemont a l’illa de Sardenya.

En aquest context, més enllà de la pugna PSOE-PP, Vox perd força a mesura que pugen els populars i passa del 13,8% al 13,2%, al contrari que Unides Podem, els socis del PSOE en el Govern de coalició, que ascendeixe­n cinc dècimes, fins a l’11,8% dels sufragis.

Ciutadans també cau mig punt i es queda amb el 6% d’estimació, mentre que ERC seria la sisena força més votada amb el 3,1%. Més País-Compromís obtindria el 3,0%, i ja a més distància se situarien Junts, amb l’1,6%, i el PNB, amb l’1,3%.

Les notes dels polítics

La ministra de Defensa, Margarita Robles, figura com la membre del Govern més ben valorada, amb una nota mitjana de 5,5, i és l’única juntament amb la vicepresid­enta primera, Nadia Calviño, i la titular de Treball, Yolanda Díaz, que aconseguei­x aprovar. El cas de la vicepresid­enta segona és peculiar, perquè el mostreig pren també l’opinió ciutadana respecte als principals líders, i en aquesta taula (en la qual figura com a dirigent d’Unides Podem) no arriba a l’aprovat i es queda amb un 4,8. Aquesta puntuació, però, la situa com la política més valorada, perquè cap dels cinc líders sotmesos a escrutini arriba a l’aprovat. A més, millora en dues dècimes la seva anterior nota.

La segueixen el president del Govern, Pedro Sánchez (4,4) i el líder de Més País, Íñigo Errejón, que repeteix el seu 4,2. En la puntuació global, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, treu un 3,7; Casado puja una dècima i obté un 3,5, i Santiago Abascal (Vox) conserva l’últim lloc amb un 2,8.

D’altra banda, el 48,9% dels espanyols creuen que caldria obligar tothom a vacunar-se davant el risc de contagi de coronaviru­s, 1,5 punts més que al setembre. Davant d’ells, un 24,6% considera que no s’hi hauria d’obligar ningú, un 23% contesta que «depèn dels casos» i un 3,1% no ho sap o dubta.

 ?? ??
 ?? José Oliva /Europa Press ?? Pablo Casado, al centre, el 15 d’octubre passat.
José Oliva /Europa Press Pablo Casado, al centre, el 15 d’octubre passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain