El Periódico - Català

ERC paga a Puigdemont la fiança que li demana el Tribunal de Comptes

> La Generalita­t recorrerà el veto de l’organisme fiscalitza­dor als seus avals i el Síndic de Greuges porta el cas al Consell d’Europa

- XABI BARRENA Barcelona

La Generalita­t ha decidit interposar recurs contra la decisió del Tribunal de Comptes de rebutjar els avals de la Generalita­t (a través de l’Institut Català de Finances) per recolzar els dirigents a qui el tribunal exigeix 5,4 milions d’euros en relació amb la seva acció exterior. Continua així la batalla jurídica entre la Generalita­t –que defensa el decret pel qual l’Institut Català de Finances (ICF) pot avalar els processats– i l’òrgan institucio­nal estatal, pendent de renovació.

Però també s’ha reobert la batalla política. ERC va anunciar ahir que ha avançat el pagament de 2,2 milions d’euros, que correspond­rien a les despeses imputables a totes les persones que van tenir responsabi­litats de Govern entre el 2016 i el 2017, cosa que inclou el llavors president, Carles Puigdemont, i altres càrrecs de JxCat. No obstant, Junts va replicar que els republican­s han sufragat la responsabi­litat solidària fixada per a Raül Romeva, que no hi ha cap altre aval «individual­itzat» i que no s’han posat en contacte amb Puigdemont.

Fonts del Govern català han confirmat que s’estan estudiant els arguments jurídics amb què es presentarà el recurs. En concret, la llei de funcioname­nt del Tribunal de Comptes preveu la possibilit­at que es presenti recurs contra les seves decisions davant la sala de justícia de l’organisme durant els cinc dies posteriors a la notificaci­ó de la resolució «sense que això impliqui la suspensió de les actuacions». És a dir, que l’embargamen­t dels béns prosseguir­ia fins que es resolgui el recurs.

La decisió del Govern va comptar amb el suport unànime dels membres del Consell de Garanties Estatutàri­es i tant l’Advocacia de l’Estat com el Govern central van eludir presentar batalla jurídica. El PSC va avalar l’operació i, juntament amb els comuns, no s’hi ha oposat al Parlament a l’hora d’aprovar el decret. Tot i que han afirmat que respecten la decisió del Tribunal de Comptes, els socialiste­s catalans han defensat en les últimes hores la legalitat del decret.

ERC va mostrar la seva indignació i ha anunciat que les defenses dels afectats recorreran a «totes les instàncies possibles». Els republican­s parlen d’«escàndol» per part d’un òrgan «que persegueix el moviment independen­tista amb una extorsió econòmica».

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha elevat el cas al Consell d’Europa, al considerar que es tracta d’una «greu lesió de drets» i una «indefensió» per als processats. Ribó denuncia que la decisió de l’òrgan estatal no respecta una norma amb rang de llei a Catalunya, i que va ser avalada pel Consell de Garanties Estatutàri­es. Ribó també ha traslladat la seva denúncia al Defensor del Poble.

 ?? Guglielmo Mangiapane / Reuters ?? Carles Puigdemont.
Guglielmo Mangiapane / Reuters Carles Puigdemont.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain