El Periódico - Català

El TC revisarà la sentència del Suprem que va ordenar repetir el judici a Otegi

- ÁNGELES VÁZQUEZ Madrid

El ple del Tribunal Constituci­onal ha admès a tràmit el recurs d’empara presentat pel líder d’EH Bildu Arnaldo Otegi contra la sentència de la Sala Segona del Suprem que va ordenar a l’Audiència Nacional repetir el judici que es va celebrar en contra seu per intentar reconstrui­r Batasuna a través del grup Bateragune. La primera sentència, de 2011, va ser rebaixada de 10 anys a sis i mig de presó per l’alt tribunal i després anul·lada en compliment de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que va declarar vulnerat el seu dret a un jutge imparcial.

Les dures condicions fixades pel Constituci­onal per a l’admissió a tràmit d’un recurs d’empara fa que aquesta decisió sigui gairebé sinònim de la seva estimació futura. Almenys fins que en el procés es van admetre tots els que es van interposar contra qualsevol decisió judicial sense que cap d’elles arribés a tenir èxit. En aquests casos, com el d’Otegi, el tribunal de garanties entén que concorre especial transcendè­ncia constituci­onal perquè l’assumpte planteja un problema o afecta una part d’un dret fonamental sobre el qual no s’ha pronunciat i, per tant, no hi ha doctrina.

Jutge parcial

El que revisarà al resoldre el recurs d’empara és la sentència del Suprem que el desembre de 2020 va anul·lar la que havia dictat la Secció Quarta del Jutjat Penal de l’Audiència Nacional respecte a la qual el TEDH va apreciar que s’havia vulnerat el dret al jutge imparcial.

Arnaldo Otegi i la resta de condemnats al·leguen que la repetició del judici vulnera el dret a la tutela judicial efectiva, des de la perspectiv­a del principi que impedeix ser jutjat dues vegades pels mateixos fets. Tots ells ja van complir les penes de presó i inhabilita­ció especial que els havien sigut imposades.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain