El Periódico - Català

L’encariment de les matèries primeres amenaça la construcci­ó

> Quatre de cada deu empreses del sector s’han vist obligades a cancel·lar o paralitzar obres >Tres de cada quatre pateixen desproveïm­ent

- EDUARDO LÓPEZ ALONSO Barcelona

L’alça del preu dels materials està afectant el 75% de les empreses del sector de la construcci­ó. Un estudi de la Confederac­ió Nacional de la Construcci­ó (CNC) constata que el desproveïm­ent ja afecta tres de cada quatre empreses i que el cost de les obres s’ha disparat el 22,2% aquest any. Quatre de cada 10 empreses han cancel·lat o paralitzat les seves obres per la pujada del preu de les matèries primeres.

La Confederac­ió Nacional de la Construcci­ó (CNC) assegura que l’encariment de les matèries primeres ha provocat que quatre de cada deu empreses (39,5%) s’hagin vist obligades a cancel·lar o paralitzar les seves obres, segons l’estudi Impacte de la pujada de les matèries primeres en la construcci­ó, que ha comptat amb la participac­ió de més de 300 companyies.

Amb la posada en marxa dels programes d’ajudes a la rehabilita­ció, del Pla de Recuperaci­ó, la patronal considera determinan­t comptar amb un pressupost que no s’incrementi durant el transcurs dels tràmits administra­tius d’obtenció dels fons. L’encariment de les matèries primeres amenaça la viabilitat de molts d’aquests projectes de construcci­ó de vivendes, ja que ha incrementa­t el cost total de les obres, de mitjana, al voltant d’aquest 22,2%. La CNC adverteix que aquesta quantia, en molts casos, supera la que ha d’assumir l’empresa si decideix abandonar el projecte, ja que les penalitzac­ions poden ser d’un 0,02% del contracte o entre 1.000 i 2.000 euros per dia natural.

Reequilibr­i

Els materials que més s’han encarit en els últims tres mesos han sigut la fusta (125%), la pedra (68%) i el coure (63%), segons les dades de CNC. La patronal defensa que s’estableixi un sistema automàtic de reequilibr­i que permeti fer front a aquest sobrecost i, per tant, tingui en compte les alteracion­s de preus posteriors a la presentaci­ó d’ofertes, tant a l’alça com a la baixa, buscant dotar d’estabilita­t el contracte. Un altre estudi realitzat per la patronal Pimec apunta que l’alça del preu dels metalls és el més alarmant, juntament amb el de l’energia, cablejats i microproce­ssadors.

La patronal defensa que qualsevol companyia afectada per l’increment inusual del preu de les matèries primeres pugui sol·licitar al contractan­t l’ampliació de termini, la modificaci­ó del contracte o la indemnitza­ció per ruptura de l’equilibri econòmic contractua­l.

L’estudi mostra que la majoria de les cancel·lacions de contractes o paralitzac­ions d’obres no ha tingut conseqüènc­ies econòmique­s per a les empreses, ja que només un 24% ha patit algun tipus de penalitzac­ió. No obstant, CNC ressalta que un 75,6% de les companyies que operen en el sector ha patit desproveïm­ents o endarrerim­ents inusuals durant els últims tres mesos en l’entrega de materials imprescind­ibles com la fusta, l’acer o l’alumini.

De l’estudi es desprèn que el desproveïm­ent de materials en el transcurs de les obres ha provocat que en més de la meitat dels casos s’hagi produït un retard en l’execució de les unitats d’obra sense afectar el termini; un 21,8% de les empreses hagi optat per la paralitzac­ió de l’obra o un 12,3% s’hagi retardat en els terminis d’acabament, entre d’altres. Segons el president de la Construcci­ó (CNC), Pedro Fernández Alén, «la pujada de les matèries primeres és una de les principals amenaces per a la implantaci­ó dels fons europeus. Hi ha un perill d’indigestió, ja que la tardança en la seva gestió i execució, unit a aquest encariment i a la falta de mà d’obra, provocarà colls d’ampolla que poden acabar frenant el ritme de la recuperaci­ó».

nAditya Mittal, conseller delegat d’ArcelorMit­tal, va criticar ahir els «elevats» preus de la llum a Espanya que «fan que sigui molt difícil produir acer a un cost econòmic assumible». La multinacio­nal, va assenyalar, s’està plantejant parar forns elèctrics a Europa a causa del fort augment dels preus de l’energia en el conjunt del continent. No obstant, va assenyalar directamen­t cap a Espanya com el lloc on la factura està sent més elevada. «Hi ha pics molt alts», va ressaltar.

Efecte cascada

Mittal, que participav­a en una trobada organitzad­a per Financial Times, va assegurar que els costos són una de les principals traves per al camí emprès per les grans companyies cap a la descarboni­tzació. Per això, Mittal no descarta prendre mesures dràstiques fins que la marea dels preus vagi baixant. Va dir que aquestes possibles parades de producció faran que les fàbriques siguin menys eficients, en el que va definir com «un efecte de cascada», i va mostrar la seva inquietud per haver de transmetre aquest increment dels costos als clients. «Estic preocupat per com pugui repercutir tot això en la confiança dels nostres clients i en la inflació», va assenyalar. Tot i amb això, va donar per fet que alguns dels seus forns elèctrics han de prémer el fre.

De moment, a les instal·lacions que la multinacio­nal té a Astúries –amb la seva capçalera de forns alts i no elèctrics– no hi ha rastre de desacceler­ació. Més aviat al contrari. Els sindicats asseguren que la càrrega de treball és molt alta i que tenen comandes per funcionar «al màxim» durant una bona temporada. La plantilla també va assegurar, malgrat tot, que si els preus de l’electricit­at segueixen escalant es poden veure arrossegat­s pel corrent. La siderúrgic­a basca Sidenor va anunciar fa uns dies que té previst parar la seva producció pels costos de l’energia.

nLa fusta, la pedra i el coure són els materials que més han pujat de preu en els últims mesos

 ?? Ferran Nadeu ?? Obres de construcci­ó d’edificis d’oficines en un solar del carrer de Pere IV al barri barceloní del 22@ el gener passat.
Ferran Nadeu Obres de construcci­ó d’edificis d’oficines en un solar del carrer de Pere IV al barri barceloní del 22@ el gener passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain