El Periódico - Català

La policia antiterror­ista investiga l’assassinat d’un diputat britànic

> Un home va clavar diverses punyalades al polític conservado­r David Amess mentre mantenia una trobada amb votants a l’interior d’una església

- BEGOÑA ARCE Londres

El diputat del Partit Conservado­r britànic David Amess va morir ahir després de ser apunyalat repetidame­nt durant una trobada rutinària amb votants de la seva circumscri­pció de Leigh-on-Sea, al sudest d’Anglaterra. L’atac es va produir al migdia a l’església metodista de Belfairs que Amess, un veterà polític de 69 anys, utilitzava per entrevista­r-se amb els membres de la seva circumscri­pció de Southend. Segons els testimonis, un home va irrompre a la consulta i li va clavar diverses punyalades. El diputat va ser operat al lloc de l’agressió pels serveis d’emergència, que s’hi havien desplaçat en ambulància i helicòpter, però res es va poder fer per salvar-li la vida. El primer ministre, Boris Johnson, el va descriure com «el polític mes gentil i amable», la mort del qual ha sigut «un xoc i una gran tristesa». Amess és el segon diputat britànic assassinat en els últims cinc anys. La policia d’Essex va detenir el presumpte agressor, un jove de 25 anys, al lloc del crim i va deixar clar que no buscaven «ningú més» en relació amb l’atac. Els agents van recobrar l’arma homicida, mentre intentaven esbrinar els motius d’aquesta brutal agressió que va commociona­r el Regne Unit. Les

El diputat del Partit Conservado­r britànic David Amess. forces antiterror­istes s’han fet càrrec de la investigac­ió i estudien possibles vincles amb extremiste­s islàmics. Alguns mitjans apuntaven que l’autor del crim és un estranger.

Euroescèpt­ic i antiavorti­sta

Nascut a Londres, diputat des del 1983, educat en el catolicism­e, casat i pare de cinc fills, Amess va fer campanya contra l’avortament i contra la caça de la guineu. Convençut euroescèpt­ic, Brexiteer, mai va ser ministre, tot i que va participar en diversos comitès parlamenta­ris. Monàrquic a ultrança, havia demanat que s’erigís una estàtua a la Reina amb motiu del Jubileu de Platí de la sobirana. Per tot això havia rebut títol honorífic de sir el 2015.

Després de conèixer-se la seva mort, les banderes del Parlament de Westminste­r van ser col·locades a mig pal en senyal de dol. El seu company de files i exlíder del Partit Conservado­r, Iain Duncan Smith, va condemnar en un tuit el crim. «Aquest furiós i violent comportame­nt no serà tolerat en la política ni en cap altre aspecte de la vida». El líder de l’oposició, el laborista Keir Starmer, es va declarar «horroritza­t i profundame­nt commociona­t».

El record de Jo Cox

En la ment de tots és present l’assassinat, en circumstàn­cies similars de la diputada laborista Jo Cox el 2016 per un fanàtic d’extrema dreta, quan es dirigia a la seva trobada setmanal amb els votants a West Yorkshire, poc abans del referèndum sobre el Brexit. El seu viudo, Brendan Cox, va enviar un missatge de condolença a la família d’Amess assenyalan­t que l’ocorregut ara li feia «reviure» la mort de la seva dona. «El dolor, la pèrdua, però també l’afecte que el públic ens va donar després de la mort de Jo. Espero que fem el mateix amb David ara».

El 2010 un altre diputat laborista, Stephen Timms, va ser apunyalat greument en una altra trobada setmanal amb els votants per una dona extremista islàmica, en protesta per la guerra de l’Iraq. El 2000 l’assistent d’un diputat liberal va morir al mirar de protegir el polític d’un home armat amb una espasa.

La policia va detenir el presumpte agressor, un jove de 25 anys, al lloc del crim

La seguretat, en qüestió

En els últims anys, en una societat cada vegada més crispada, amb debats de vegades altament tòxics, les amenaces, la intimidaci­ó, l’assetjamen­t dels polítics britànics directamen­t o a les xarxes s’han multiplica­t. «En els pròxims dies hem de discutir i examinar la seguretat dels diputats i les mesures a prendre», va assenyalar l’speaker de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle. La ministra d’Interior, Priti Patel, també va anunciar una revisió de la seguretat «al seu degut moment».

L’edifici del Parlament compta ara amb un alt nivell de protecció, després d’haver sigut objectiu terrorista. No obstant, les trobades cara a cara amb els votants, un compromís no escrit considerat una de les bases tradiciona­ls del sistema democràtic britànic, s’han tornat perilloses. Els diputats i el personal que treballa per a ells se senten vulnerable­s. «En democràcia els polítics han d’estar oberts i accessible­s al control dels votants, però res mereix el fet de perdre la vida mentre es treballa i representa els seus votants», va escriure des de la «tristesa» la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon.

n

 ?? Andrew Couldridge / Reuters ?? La policia científica accedeix al lloc on es va produir el crim, ahir.
Andrew Couldridge / Reuters La policia científica accedeix al lloc on es va produir el crim, ahir.
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain