El Periódico - Català

Protestes a tot Itàlia pel passi Covid per treballar

> Desenes de milers d’empleats fan vaga en un pols a la mesura imposada per Draghi

- IRENE SAVIO Roma

La protesta contra l’entrada en vigor del passaport Covid per treballar a Itàlia finalment va esclatar ahir en una guerra al carrer de baixa intensitat, però amb múltiples fronts per tot el país. Des del port de Trieste, estratègic per als intercanvi­s comerciant­s de l’Àsia cap al nord d’Europa, al port de Gènova, passant per la indústria automobilí­stica i metal·lúrgica, desenes de milers de treballado­rs –un grup minoritari però molt actiu– van decidir no anar als llocs de treball i van emprendre diverses manifestac­ions, en enfrontame­nt directe amb el Govern de Mario Draghi, impulsor de la qüestionad­a mesura.

La jornada va començar precisamen­t amb una gran manifestac­ió al port de Trieste, on, en el moment de més afluència, al voltant de 5.000 treballado­rs es van congregar als punts d’entrada al recinte aeroportua­ri. No va servir de res que s’obrís un lloc per ferse gratis les proves de Covid, una de les possibles alternativ­es –també estar vacunat o haver passat la malaltia– per aconseguir el certificat sanitari. Els manifestan­ts no van tancar l’accés al port, però diversos camioners van fer igualment marxa enrere al veure la multitud.

«No sabem què passarà, si la vaga es mantindrà de forma indefinida en els pròxims dies o no», va explicar a aquest diari Paolo Peretti, sindicalis­ta de CGIL a Trieste, al reconèixer que, malgrat que el seu sindicat no es va adherir a la protesta, alguns dels seus afiliats «hi simpatitze­n».

«No sabem què passarà, si la vaga es mantindrà de manera indefinida o no», afirma un sindicalis­ta

De braços plegats

Igualment a Gènova i Ancona, on alguns centenars de treballado­rs van bloquejar algunes de les àrees dels dos ports i hi va haver moments de tensió per l’alentiment de les activitats. A Vittorio Veneto, al Vèneto, van creuar els braços diverses desenes d’empleats de la indústria metal·lúrgica, com també van fer alguns empleats de Fiat a Rivalta, a prop de Torí.

També es van afegir a les protestes manifestan­ts que van marxar pels carrers o van fer segudes a Catània, Trento, Nàpols, Bolonya,

Livorno i Roma. En aquesta ciutat, no obstant, l’intent d’alguns de bloquejar al matí el trànsit d’una important artèria urbana va acabar amb la intervenci­ó de la policia, que va dissoldre la protesta, tot i que una altra es va portar a terme a la tarda al Circ Màxim de Roma. Mentrestan­t a Milà alguns van amenaçar amb una vaga de fam. Al contrari, a Bari i Gioia Tauro, on també hi ha importants ports, no es van registrar particular­s incidèncie­s, i també hi va haver ciutadans que van esbroncar –entre ells, una àvia d’Udine– els manifestan­ts.

El denominado­r comú de les protestes va ser el rebuig frontal del passaport Covid per treballar, la mesura més restrictiv­a imposada a Europa, però que té l’aprovació de la majoria dels italians, segons els sondejos. D’aquí ve potser que el Govern ha decidit, per ara, no fer concession­s als detractors, i ha insistit que el seu objectiu és completar la campanya de vacunació a Itàlia, on el 80% de la població de més de 12 anys ha completat la pauta. Una estratègia, la de Draghi, per ara exitosa ja que, malgrat les protestes, no hi va haver greus interrupci­ons en la cadena de logística italiana, com es temia.

n

 ?? Paolo Giovannini /Efe ?? Concentrac­ió al port de Trieste, ahir.
Paolo Giovannini /Efe Concentrac­ió al port de Trieste, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain