El Periódico - Català

França recorda el mestre assassinat per mostrar caricature­s de Mahoma

> Totes les escoles i instituts homenatgen el docent decapitat a la sortida del seu institut per un jove txetxè radicalitz­at

- ENRIC BONET París

No va ser un atemptat multitudin­ari, però el seu record continua ben present. França va commemorar ahir l’assassinat del professor Samuel Paty. El 16 d’octubre del 2020 un jove txetxè radicalitz­at va decapitar aquest docent per haver ensenyat les caricature­s de Mahoma de la revista Charlie Hebdo en una classe sobre la llibertat d’expressió. El seu assassinat va convertir Paty en un símbol d’una escola republican­a.

Els centres educatius van recordar ahir el professor assassinat amb diferents actes, com minuts de silenci, debats o la projecció de documental­s sobre la llibertat d’expressió. «És el moment de parlar del rol del professor i del saber», va explicar el ministre d’educació, Jean-Michel Blanquer, que va rebre crítiques dels sindicats educatius per la improvisac­ió en l’organitzac­ió de l’homenatge.

Altres actes van tenir lloc a Conflans-Sainte Honorine, la tranquil·la localitat del nord-oest de la banlieue parisenca on es va produir l’atemptat, a uns quants centenars de metres de l’institut en què treballava Paty. «Paty representa un símbol de la llibertat d’expressió i de la llibertat educativa», va assegurar Vanessa Cerqueira, de 37 anys, mare d’un alumne present en l’homenatge de l’institut Bois d’Aulne en declaracio­ns a EL PERIÓDICO.

Alguns implicats

Aquesta professió, especialme­nt mal pagada a França i amb poc suport de les autoritats, es troba en el punt de mira del fonamental­isme islàmic, des que el 2015 Estat Islàmic va fer una crida a «combatre i matar» els docents francesos. En l’atemptat també estan imputades 16 persones més, entre les quals cinc alumnes de l’institut –tots menors d’edat– que van indicar qui era Paty al gihadista, que a canvi d’això els va prometre uns 350 euros. També una altra alumna que va inventar un relat fals sobre la classe en què el professor va mostrar les caricature­s de Mahoma i això va desembocar en una campanya d’odi contra Paty a les xarxes.

n

 ?? Eric Gaillard / Reuters ?? Diversos escolars sostenen una foto de Samuel Paty, ahir a Niça.
Eric Gaillard / Reuters Diversos escolars sostenen una foto de Samuel Paty, ahir a Niça.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain