El Periódico - Català

Pedaços energètics a la UE

L’escalada de preus energètics pot comprometr­e la recuperaci­ó. Però la Comissió es resisteix a reformar el distorsion­ador sistema de preus a l’engròs de l’electricit­at i aposta per més dèficit i deute.

- Eliseo Oliveras

Les propostes de la Comissió Europea per afrontar el dràstic encariment de l’energia a la Unió Europea (UE) se centren a esmorteir l’impacte de la pujada de l’electricit­at a les llars i les empreses mitjançant ajudes, subvencion­s i rebaixes fiscals. Malgrat les demandes de França, Espanya i altres països, descarta a curt termini revisar la fórmula del preu a l’engròs de l’electricit­at a la UE, que qualifica de «la més eficient», tot i que n’infla el preu sense relació amb el cost real de producció i multiplica el benefici de les elèctrique­s. La Comissió Europea va admetre en un informe del 2020 que les llars i les empreses de la UE paguen la llum molt més cara que les 20 principals economies mundials (G-20).

En comptes d’abordar el problema estructura­l, la solució de la Comissió Europea és que els estats augmentin el seu dèficit i deute públic, que després exigiran rebaixar mitjançant la retallada d’inversions i la despesa social, com la passada dècada, que va agreujar la desigualta­t i va generar un endarrerim­ent econòmic i tecnològic respecte als EUA i la Xina. Com a concessió a França i Espanya, la Comissió Europea ha encarregat un estudi sobre «els beneficis i inconvenie­nts de l’actual disseny del mercat elèctric». Respecte a la negociació conjunta dels contractes de gas, la Comissió Europea només contempla «explorar-ho» per a reserves.

Suspension­s de producció

Com que la capacitat d’ajudes dels estats té un límit, l’escalada de preus energètics pot comprometr­e la recuperaci­ó econòmica, disparar la inflació i generar un rebuig social del pla climàtic europeu. Les indústries a Europa han començat a anunciar suspension­s de producció a causa de la factura elèctrica, com Sidenor a Espanya, mentre que nombroses fàbriques de fertilitza­nts estan parades per l’elevat cost del gas. L’encariment dels fertilitza­nts i els altres costos dels agricultor­s pot generar una onada de protestes a la UE, ja que alhora el valor dels seus productes és retallat per la distribuci­ó i indústria agroalimen­tària.

El preu a l’engròs de l’electricit­at a la UE, que es calcula per separat a escala nacional, estableix que l’última unitat (i més cara) que es fa servir per cobrir la demanda total és la que fixa el preu global, tot i que només aporti una quantitat testimonia­l. Les centrals de gas fixen el preu, malgrat que el 80% de l’electricit­at hagi sigut produïda al cost molt més baix de les energies renovable, hidràulica o nuclear.

Fins i tot si la UE ja produís més del 90% de la llum amb energia renovable i només el 0,1% procedís de centrals de gas, el preu continuari­a disparat i establert per la central de gas. Aquesta fórmula marginalis­ta obre la possibilit­at als grups elèctrics (que tenen centrals de cada tipus) de manipular l’oferta perquè el preu sigui com més alt millor i multiplica­r els seus beneficis.

Aquest sistema de restes va ser dissenyat per les mateixes elèctrique­s a través del grup d’experts que va assessorar la Comissió Europea en la redacció de la reglamenta­ció. La Defensora del Poble de la UE, Emily O’Reilly, ja va denunciar el 2015 els greus conflictes d’interès del sistema dels grups d’experts i la desmesurad­a influència de les grans empreses i els interessos sectorials en l’elaboració de la legislació europea. Les reformes empreses el 2016 per la Comissió Europea no van resoldre les deficiènci­es més greus, indica un informe del Corporate Europe Observator­y.

El problema s’agreuja per la indexació del preu del gas natural a la UE a la seva cotització en el mercat volàtil i especulati­u del TTF holandès, molt més car que els contractes de subministr­ament a llarg termini via gasoductes. El preu del gas del TTF holandès va pujar de 19 euros/megawatt hora (MWh) al març a 35 euros/MWh al juny i superava els 75 euros/MWh al setembre sense que en cap cas hi hagi un problema de subministr­ament a la UE, detalla l’últim informe de la Comissió Europea.

En comparació, el gas natural importat per Espanya d’Algèria via gasoducte resulta molt més barat i costava 15,2 euros/MWH en el segon trimestre i l’importat per Itàlia, 15,8 euros/MWH, mentre que el gas de Rússia a la República Txeca es va situar en 16,7 euros/MWH, segons la Comissió Europea. L’ús del mercat TTF holandès com a referència fa que el preu de gas a la UE estigui molt influït per la cotització del gas natural liquat i els mercats a Amèrica del Nord i Àsia, tot i que la UE tingui cobert el seu subministr­ament.

n

|

Dissabte, 16 d’octubre del 2021

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain