El Periódico - Català

Rebel·lió maputxe contra Piñera

La comunitat indígena exigeix la devolució de terres en mans de terratinen­ts i empreses. El president xilè ha imposat l’estat d’excepció a la regió de La Araucanía, centre del conflicte.

- ABEL GILBERT Buenos Aires

La presidènci­a del xilè Sebastián Piñera trontolla sobre una fina línia que condueix al precipici polític. D’una banda, l’amenaça d’una moció de censura parlamentà­ria i l’inici d’una causa per la Fiscalia Anticorrup­ció per un negoci milionari incompatib­le amb les seves funcions executives. Però, a més, s’enfronta a una convulsió després d’haver militaritz­at la regió de La Araucanía, 720 quilòmetre­s al sud de Santiago. Allà regeix, a més, l’estat d’excepció després de les últimes protestes de la comunitat originària maputxe, que, des de fa anys, reclama amb intensitat terres que considera ancestrals i que es troben en poder de terratinen­ts i empreses forestals. D’acord amb l’últim cens, gairebé 2,2 milions de persones es consideren pertanyent­s a un poble originari. Un 79,8% asseguren pertànyer a la nació maputxe. Les qüestions relacionad­es amb la identitat han pres un altre impuls després de l’esclat social del 2019. De fet, l’acadèmica maputxe Elisa Loncon presideix la Convenció Constituen­t encarregad­a de redactar una nova Carta Magna. Disset dels 155 membres represente­n les ètnies precolombi­nes. D’aquest total, set correspone­n als pobles maputxes i alcen amb força la bandera de l’autodeterm­inació, així com els seus drets territoria­ls.

Aquest és el rerefons obligat de les protestes i intents de recuperaci­ó de terres que han portat Piñera a prendre mesures extremes poques setmanes abans de la primera volta de les eleccions presidenci­als. El Govern assegura que a les províncies de Malleco, Cautín, Biobío i Arauco tenia lloc una «greu alteració de l’ordre públic». L’estat d’excepció hauria

Un grup de militants de la Coordinado­ra Arauco Malleco (CAM).

«Repel·lirem tot acte violent de part de l’Estat», assegura un activista maputxe

de finalitzar abans que els xilens acudeixin a les urnes. El president ha fet un pas sense precedents en més de 30 anys de democràcia: ha entregat als militars el control de la zona en conflicte. «Això respon a un càlcul electoral», ha explicat Eduardo Vergara, de la fundació Chile 21. El governador de la regió de La Araucanía, Luciano Rivas,

ha estimat que l’ordre presidenci­al és en rigor conseqüènc­ia del «fracàs» de l’Estat per encarar un problema que no és nou. «Aquí ningú vol violència, aquí el que es vol és dignitat», ha assegurat Gabriel Boric, el jove candidat d’esquerres, favorit per passar a la segona volta, al visitar dies enrere les regions militaritz­ades.

«Reconeixem el dret a existència, cosmovisió pròpia, territori i autonomia del poble nació maputxe». «Aquí no hi ha una guerra civil entre grups ètnics sinó un conflicte que no s’ha resolt bé», afirma l’advocat maputxe i acadèmic Salvador Millaleo. La història de la formació de l’Estat xilè, al segle XIX, és també la de la pèrdua de les terres que tenia aquesta comunitat originària: de 10 milions d’hectàrees que Espanya va reconèixer com a territori maputxe, aquests pobles se’n van quedar 536.000. Entre el 1961 i el 1971, els indígenes van presentar 1.434 demandes per restitució i només van tenir 352 dictàmens favorables. El Govern de Salvador Allende (1970-73) va afavorir la recuperaci­ó de 132.115 hectàrees. La dictadura militar va significar una marxa enrere d’aquest camí.

Mirades contraposa­des

El conflicte, que els últims anys ha arribat a diversos pics d’intensitat, és també conseqüènc­ia de les fortes contradicc­ions entre la cultura maputxe i la matriu productiva de l’elit xilena. L’expansió de la indústria fustera, responsabl­e del 8% de les exportacio­ns del país, és considerad­a per aquesta nació un atemptat contra la natura i un factor d’empobrimen­t. Les protestes maputxes afecten interessos econòmics. En aquest context ha irromput una anomenada Resistènci­a Territoria­l Maputxe, que, després de la declaració d’emergència, va ocupar una reserva natural, 600 quilòmetre­s al sud de Santiago. Els seus integrants, tots encaputxat­s, van portar armes i van reivindica­r el dret a l’autodefens­a. «Estem disposats a repel·lir qualsevol acte violent de l’Estat». El Govern va trobar en aquesta declaració l’excusa perfecta per reduir el problema a una qüestió de «terrorisme».

n

 ?? José Caviedes / Efe ??
José Caviedes / Efe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain