El Periódico - Català

Almenys 35 morts en un nou atemptat contra xiïtes a l’Afganistan

> L’atac amb explosius va tenir com a blanc una vegada més una mesquita a l’hora de la pregària a la ciutat meridional de Kandahar

- ADRIÀ ROCHA-CUTILLER Istanbul

Almenys 35 persones van morir i prop de 70 van resultar ferides ahir en un atemptat suïcida en una mesquita xiïta a la ciutat de Kandahar, al sud de l’Afganistan, mentre se celebrava la pregària de divendres, el dia sagrat a l’islam. És la segona vegada que una mesquita de la branca xiïta de l’islam, minoritàri­a al país centreasià­tic, és l’objectiu d’un atemptat en set dies. Divendres passat, la branca local de l’autoprocla­mat Estat Islàmic

(EI) va detonar un altre explosiu durant la pregària, aquella vegada al nord de l’Afganistan. Aquell dia van morir 120 feligresos. La xifra de víctimes mortals de l’atemptat d’ahir podria arribar a ser més gran.

«Ens entristeix confirmar que s’ha produït una explosió dins d’un centre religiós xiïta al primer districte de la ciutat de Kandahar. Alguns dels nostres compatriot­es han sigut ferits i martiritza­ts. Les forces especials de l’Emirat Islàmic [el nom que han posat els talibans al seu nou Estat] han arribat a la zona per determinar la naturalesa de l’incident i portar als perpetrado­rs davant la justícia», va confirmar el portaveu del Ministeri de l’Interior talibà, Said Josti. De moment, ningú ha reclamat l’autoria de l’atemptat, però hi ha pocs dubtes que EI torni a ser al darrere. Aquest grup ha posat en el seu punt de mira la minoria afganesa hazara, de credo xiïta, i porta a terme emboscades gairebé diàriament contra talibans, a més d’atemptats contra civils, hazares o no.

A l’arribar al poder a l’agost, els talibans van prometre posar fi al conflicte afganès, pacificar el país i acabar amb la reguera d’atemptats que se succeïen mes a mes a l’Afganistan. No obstant, no només no han pogut complir la seva promesa, sinó que els atacs s’han intensific­at: tant en freqüència com en virulència. El d’aquest divendres ho ha sigut especialme­nt. Segons han explicat forces de seguretat talibanes, l’atemptat a Kandahar –que va ser el bressol dels talibans i on el grup té més adeptes– va ser planificat al detall, amb quatre gihadistes que es van immolar simultània­ment.

n

 ?? Javed Tanveer / AFP ?? Tres creients xiïtes, ahir després de l’atemptat a la mesquita de Kandahar.
Javed Tanveer / AFP Tres creients xiïtes, ahir després de l’atemptat a la mesquita de Kandahar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain