El Periódico - Català

De l’emergència a la cautela

- Editorial

La relaxació de les restriccio­ns a Catalunya significa que la Covid està sota control, però la pandèmia encara no s’ha acabat i no s’han d’oblidar les prevencion­s

En paraules del president de la Generalita­t, ahir Catalunya va fer «un pas de gegant» en el retorn a la normalitat prepandèmi­ca. En considerac­ió a les dades positives dels paràmetres (la velocitat de transmissi­ó del virus, el risc de rebrot o el nombre de contagis) i al descens del nombre de persones ingressade­s a les ucis (per sota de 100), es pot afirmar que la Covid-19 està sota control. Sense proclamar el final definitiu de la crisi sanitària, econòmica i social que hem viscut des del març del 2020, el cert és que la decisió d’eliminar la majoria de restriccio­ns vigents fins avui és una mica més que una llum al final del túnel. Fa un any, la situació tornava a ser crítica i estàvem a punt d’entrar en una voràgine d’onades que han remès bàsicament gràcies a la vacunació massiva. Un 82% dels catalans de més de 12

Panys disposen de la pauta completa (un 73% de la població en general), una dada decisiva que ha provocat aquest punt i a part, després de 19 mesos de restriccio­ns, amb prop d’un milió d’infectats i gairebé 24.000 defuncions.

Amb algunes excepcions (com la de l’oci nocturn o els concerts i festivals en locals tancats, amb un aforament del 70% i passaport Covid; o com les competicio­ns esportives en pavellons, amb el 80%), la nova reglamenta­ció, regulada pel Procicat, estableix el 100% en la majoria d’activitats, des de les universita­ts als espectacle­s, des de les botigues i bars o restaurant­s als esdevenime­nts esportius a l’aire lliure, amb els horaris i les condicions habituals abans de la pandèmia. D’aquesta manera, la societat s’acosta a la desitjada normalitat, que no s’ha de confondre, en cap cas, amb la relaxació.

És evident que les mesures que han entrat ara en vigor faciliten una vida quotidiana molt similar a la que teníem anteriorme­nt a l’aparició del virus i són un bàlsam perquè l’activitat econòmica (especialme­nt en el sector serveis i en la cultura) camini cap a la recuperaci­ó, però no s’han d’oblidar les prevencion­s. En primer lloc, l’ús de la mascareta, que continua vigent en espais tancats i que també contribuir­à a un control més gran d’altres malalties víriques de transmissi­ó per l’aire, com la grip, sense oblidar la higiene de mans i la distància de seguretat. Per això convé insistir en dos aspectes fonamental­s. El rigor necessari a l’hora de disfrutar dels espais d’oci (la casuística a les discoteque­s deixa molt a desitjar) i la continuïta­t en l’administra­ció de vacunes per arribar a un percentatg­e encara més alt.

El president Pere Aragonès ha declarat que «la pandèmia ha perdut força, però no s’ha acabat». L’arribada del fred i la hipotètica proliferac­ió d’altres afeccions que van quedar sota mínims l’any passat ens han de mantenir en tensió. Passar de l’estat d’emergència al d’alerta significa que hem deixat enrere la part més fosca del malson però, alhora, que hem de tenir prou consciènci­a ciutadana per no abaixar la guàrdia. A més, hem de tenir en compte, també, que les condicions sanitàries en un territori, ara com ara positives, estan estretamen­t vinculades a l’evolució global del virus, un fet que ens obliga a extremar la prevenció, fins i tot vivint uns moments en què la normalitat, en certa mesura, torna a les nostres vides.

nL’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain