El Periódico - Català

Polítics ‘fake’

L’estudi de Card sobre el salari mínim no permet afirmar que avala la pujada a Espanya

- Guillem López Casasnovas

No deixa de sorprendre la facilitat amb la qual alguns polítics fiquen la pota. Ja sigui per desconeixe­ment (no llegeixen, no estudien: vegeu Casado amb la Hispanitat, «la fita més gran després de la romanitzac­ió») o per no pensar dues vegades abans de tuitejar (aquests dies amb el salari mínim i els premis Nobel). Deixaré el primer comentari al marge, per allò que ningú dona el que no té, per centrar-me en el segon. Polítics llestos a cop de clic i que han reaccionat a la concessió dels premis intentant portar l’aigua als seus molins.

En efecte, per als que ens agrada l’economia aplicada i les polítiques basades en l’evidència, ens encanta la concessió del premi Nobel aquest any a Imbens, Angrist i Card. Tots tres són economiste­s que traslladen la teoria i les seves hipòtesis o resultats a la contrastac­ió. S’esforcen a no deixar-se guiar per intuïcions, recorren a les dades per analitzar l’evidència disponible. Construeix­en contrafact­uals, comparen diferèncie­s després de les actuacions i avaluen els seus resultats. Però precisamen­t per la seva opció empírica, les seves conclusion­s són extrapolab­les només molt limitadame­nt. Responen a una circumstàn­cia, temps i lloc. De manera que no permet la seva generalitz­ació prescripti­va, passant del positiu observat a la recomanaci­ó normativa fent abstracció dels seus condiciona­nts. Els resultats, per exemple, de Card no permeten afirmar com ha fet la vicepresid­enta Yolanda Díaz que això avala la pujada del salari mínim a Espanya. O l’asseveraci­ó d’algun altre polític progressis­ta combatiu que ho ha llegit com una de l’Acadèmia sueca als economiste­s liberals.

Res més lluny de la realitat. Aquests autors presenten les contribuci­ons empíriques i mètodes estadístic­s que millor afinen l’anàlisi de l’observat. I la seva aplicació és prova d’utilitat. Així, David Card, per als Estats Units, any 1992, Nova Jersey, treballado­rs de cadenes de menjar ràpid, a les seves zones limítrofes amb la veïna Pennsilvàn­ia; els dos pròspers territoris industrial­s del nord del país en mans d’administra­cions demòcrates, en els quals només el primer va decidir augmentar el salari 80 cèntims l’hora (des dels 4,25 fins als 5,05 dòlars l’hora). I el resultat no va ser zero, sinó «menor al previst», i heterogeni més enllà dels efectes mitjans. Interessan­t en qualsevol cas.

Fixem-nos en el salt sense xarxa de l’extrapolac­ió de l’esmentat resultat a altres realitats com l’Espanya actual com pretenen els tuits comentats: fa 30 anys, per a una economia molt diferent, en un país d’idiosincrà­sia laboral radicalmen­t diferent a la nostra, respecte a 410 observacio­ns de dades relatives a establimen­ts d’hamburgues­eries tipus

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain