El Periódico - Català

‘Tripartit semàfor’

- Albert Garrido

L’acord preliminar de socialdemò­crates, verds i liberals per formar Govern a Alemanya ha arribat abans del que pronostica­ven els pitjors auguris, però no garanteix que finalment vegi la llum una coalició tripartida encapçalad­a per Olaf Scholz. Perquè el que negociaran els tres partits a partir d’ara no és només un genèric acord per investir un nou canceller, sinó un detalladís­sim programa que ha de consolidar una majoria al Bundestag per a tota la legislatur­a. I aquesta inèdita coalició semàfor a escala nacional haurà d’encaixar cultures polítiques substancia­lment diferents, tot i que els liberals són un vell partit que ha governat indistinta­ment en el passat amb l’SPD i la CDU i Els Verds compta amb l’experiènci­a històrica d’haver-se entès amb l’SPD en els dies de Gerhard Schröder.

Pot ser que hi ajudin les enquestes, segons les quals són majoria els partidaris del tripartit en potència, i com inquieta Alemanya arribar al 2022 en un període d’interinita­t al mateix temps que França assumeix la presidènci­a de la Unió Europea. Però hi ha algunes fites al camí de l’acord on les posicions són bastant divergents, en especial en l’apartat de la política fiscal i en les mesures per afrontar l’emergència climàtica. En els dos punts, els liberals dissenteix­en bastant de les posicions defensades pels seus potencials socis, en especial de les d’Els Verds.

Dit d’una altra manera: perquè sigui Scholz qui pronunciï el missatge de Nadal a la televisió i no Angela Merkel, la cancellera en funcions, queda un llarg tros per recórrer. Això no impedeix concloure que tota alternativ­a a la coalició semàfor resulta improbable i arriscada, amb la

CDU convalesce­nt del mal resultat de les legislativ­es del 26 de setembre, sense intenció de reeditar la gran coalició en situació de dependènci­a de l’SPD, i els socialdemò­crates desitjosos de desembaras­sar-se de la tutela democristi­ana, d’alliberars­e dels lligams del passat, com va demanar Willy Brandt als seus fa mig segle.

n

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain